Chiptuningos motor a piros tartományban

2008.05.27. 20:01

A chip miatt lehet pörgetni?

Kedves Autódoki!

Nekem egy 2002-es 1.8 Turbós benzines Passatom van! Chippelve van így vásároltam. Az elektronika nem szabályoz le, gondolom a chip miatt ezért teljesen lelehet pörgetni a motort. Nem szoktam gyilkolni, de azért lehet vele valami probléma, ha néha elengedem magam és a piros tartományba is beengedem a mutatót?? :)

Köszönöm:

Gábor

Kedves Gábor!

A leszabályzási fordulatszám és a fordulatszámmérő piros mezeje egyaránt azt a fordulatot jelzik, ahol a motor forgattyúsmechanizmusa és egyéb mechanikus alkatrészei eljuthatnak abba a fordulatszám-tartományba, ahol a nagy tömegerők miatt akár mechanikai meghibásodásuk is bekövetkezhet. Mondjuk elszakad egy hajtórúd, a dugó utolér egy szelepet stb.

A korszerű befecskendezéses motorok bizonyos áttételekkel a teljesítménycsúcson is tovább tudnak forogni, ekkor bizony kell ez a védelelm. Amennyiben ezt a chiptuningos kiktatta, akkor bizony alsóbb fokozatokban vagy üresjáratban szét is forgathatjuk a motort, azonban az a jellemző, hogy a chipesek nem kiiktatják, hanem feljebb tolják a leszabályozási fordulatot, kihasználva azt a beépített biztonsági tényezőt, amit a gyártók méretezéskor alkalmaznak.

Akármelyik is történt, a motor nagyobb figyelmet igényel, mert adott esetben az elektronika "nem gondolkodik helyettünk".

Üdvözlettel:

Autódoki