S40-be 100 wattos fényszóróizzót tennék

2008.06.11. 16:53
Gyengének találom a gyári xenont

Kedves Autódoki!

Nemrégiben sikerült beszereznem egy 2000-es évjáratú, kitűnő állapotú Volvo S40-t. (2. modell). Ebben már a külön távolsági és tompított, víztiszta üvegbúrás lámpa van, 4db. H7-tel. A tompítottban gyári xenon van, ehhez képest rettentő gyengének találom távolságit. A kérdésem az lenne, hogy ezeket kicserélhetem e, 100W-osra? Ez károsíthatja e a foncsort?

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Ha eltekintünk attól a tényől, hogy a szabvány H7-es izzó helyére nem szabályos nagyobb teljesítményű, de ugyanolyan kialakítású izzót beszerelni (mert ugyebár a 100 W-os az már nem H7-es), akkor sem javasolom.

A foncsor is nagyobb hőterhelést kap, noha ez nem annyira számottevő, mert az ember nem égeti hazánkban a fényszórót egy órán keresztül, a másik probléma, hogy az izzó nagyobb teljesítményfelvétele miatt a vezetékelésben is nagyobb lesz az áramerősség, ezt bizonyos kialakítások, bizonyos modellek nem szeretik. Nem ismerem az S40-es elektromos rendszerét, de bizony több más típusnál probléma volt a kábelezés csatlakozóival, sőt még a lámpafoglalatra csatlakozásnál is, egyes régebbi modellek pedig még a fényváltó kapcsolót is tönkretették.

Én inkább az azonos teljesítményű, de növelt fényerejű izzókat javasolnám, az szabályos is, és nem tesz tönkre semmit, sem a foncsort, sem a vezetékelést.

Üdvözlettel:

Autódoki