BMW 116i-be a 120i légszűrőjét tenném

2008.06.20. 18:51

Több levegőt kapna a motor?

Kedves Autódoki!

Egy bmw 116i (e87 1600cm3) autó tulajdonosa vagyok és nem utolsó sorban lelkes olvasójuk. Az autó 2005-ös évjáratú a kérdésem pedig az lenne, hogy milyen hatása lenne a motorra ha a (120i 2000cm3) lökettérfogatú változat gyári légszurojét tenném be az autómba? A külso átméroje és a hossza a két szuronek megegyezik a belso átméroje a nagyobb motorba való légszuronél 10mm-rel nagyobb. Több levegot kapna e a motor? Milyen hatást tapasztalnék? Ön szerint érdemes-e a beavatkozást elvégezni?

Köszönöm:

Tamás

Kedves Tamás!

A motorok szívó- és kipufogórendszerét hosszas számítások alapján illesztik a motorhoz. Figyelembe veszik a motor légnyelését, az üzemi tartományokat, a töltéscsere optimális lezajlását, és még sok egyéb paraméter alapján készítik el a rendszert. Ha a nagyobb átmérőjű rendszer optimális lenne a kisebb lökettérfogatú modellekhez, akkor itt hatalmas összegeket tudnának megspórolni, mert mindegyikben ezt használnák. Nyilvánvaló, hogy ha másmilyet alkalmaznak, akkor azt nem azért teszik, hogy a motor teljesítményét ezzel vegyék vissza, hanem azért, hogy az adott motor üzemi tartományában ez a rendszer biztosítja például a legjobb (legnagyobb vagy legalábbis optimális) áramlási sebességet a szívóoldalon, ami az égéstérbe jutva egy homogén, jól keverdő töltetet hoz létre.

Lehetséges, hogy esetleg maximális fordulat közelében a nagyobb, vastagabb rendszernek talán lennének előnyei, de ezek egyrészt az alig érezhető kategóriába esnének, másrészt pedig az alsó és közepes fordulatszám-tartományban talán jobban érezhető hátrányokkal járna.
Véleményem szerint ez a csere semmilyen jótékony hatással nem járna. A BMW nem az a típusú autó, aminek teljesítményén egy olcsó és egyszerű trükkel otthon is javítani tudnánk, ők tipikusan az a cég, akik az autójukból az optimumot már a gyárban kihozzák, és erre kellőképpen büszkék is.

Üdvözlettel:

Autódoki