Air ride rendszer beszerelése

2008.07.15. 19:20

NKH, bevizsgálás, bürokrácia

Kedves Autódoki!

Van egy 88as chrysler newyorkerem, tudom ez az én bajom de szertnék hivatalosan vizsgáztatva air ride rendszert beszerelni. A müszaki háttér megvolna. Érdeklödtem az NKH-nál de egyértelmü választ nem kaptam az engedélyezésröl csak kitéröt a felelosség alol vigyem kutatointézethez az autot párszázezer ftért bevizsgáltatni hátha adnak papirt hogyigen vagy nem. Kérdés lehet-e és miként?

Köszönöm:

Simon Zsolt

Kedves Zsolt!

Sajnos mi kis országunk nem az az ország, ahol az ilyen jellegű átépítésekre megvannak a bürokrácia kijárt és biztos útjai, ahol nem kis pénz befizetésével el lehet jutni a célig. Az átépítések még akkor sem igazán könnyűek hazánkban, ha a beépítendő szerkezetnek már van egy másik EU-országban megfelelőségi bizonyítványa és ott elfogadott, mert itthon a hatóságok ezekre nincsenek felkészülve, és a magyar módszer az, hogy ha nem tudom, nem ismerem, nincs róla papírom felettes szervtől (amin pecsét van), akkor tilos.

Ezekben az egyedi esetekben a beszerelőnek kell itthon tanúsítani, hogy a beszerelt szerkezeti egység vagy elem, jelen esetben egy air-ride futómű rendelkezik a megfelelő tulajdonságokkal, használata nem balesetveszélyes stb. A Nemzeti Közlekedési Hatósággal együttműködő szerv a TÜV KTI a Közlekedéstudományi Intézet, akik kérésre, természetesen díjazás ellenében bevizsgálnak bármit, és szakértői véleményt adnak ki róla. Ha ez a vélemény pozitív, a termék megfelelő, akkor az egyedi engedéllyel, a NKH közbenjárásával a jármű okmányaiba be lehet jegyezni az átépítést, és akkor a dolog teljesen hivatalossá válik. Persze díjat és időt nem tudok mondani, de az Ön által említett nagyságrendbe fog esni...

A másik megoldás, amit sokan választanak kihagyva ezt a kálváriát (hiszen pl. air ride-os autó is fut már itthon), hogy beépítik, és vagy olyan helyen vizsgáztatják, ahol ismerős van, vagy kikötik a vizsga időpontjára és viszateszik a gyári rugóstagokat.
Sajnálom, ha csalódást okoztam, ez Magyarország.

Üdvözlettel:

Autódoki