2105-ös Ladámat tuningolnám

2008.07.22. 18:10

Sport-vezérműtengelyt tennék bele

Kedves Autódoki!

Van egy Lada 2105-ös gépjárművem amit a nyáron szeretnék kicsit fejleszteni. Az autó műszaki állapota mind külsőleg mind motorilag tökéletes! Az autó 19 éves.
Az lenne a kérdésem ha a gyári vezérműtengely helyett egy 316/304-es vezérműt. teszek bele amihez kell sport rugó is de nem tudok seholsem venni!
Ezt a vez.t beteszem a gyári szeleprugókkal akkor lehet-e baja a motornak vagy eredményezhet-e gyorsabb rugó öregedést a nagyobb v.tengely? Milyen idönként kell kicserélni őket?

Köszönöm:

Ricsi

Kedves Ricsi!

A sportos vezérműtengely vezérlőbütyök-profilja más fel- és lefutású, mint a gyári tengely vezérlőbütyke, ezért bizony előfordulhat, hogy nagyobb fordulaton a gyári rugóval a szelep nem követi a bütyökprofilt, hanem elemelkedik, ami nemcsak zajt és megnövekedett kopást okoz, hanem szerencsétlen esetben a dugattyú eléri a szeleptányért, és megvan a baj. Kérdéses továbbá, hogy a gyári karburátort, kipufogót meghagyva egy hegyes tengely mennyire lesz kihasználható a motorban, lehetséges, hogy csak a hátrányait lehet majd érzékelni...

Csereperiódusra nem tudok semmit mondani, de a neten sok infó van a Ladák tuningjával kapcsolatban és tudom, hogy a klub oldalon is sok tapasztalt tuningos van, biztos vagyok benne, hogy szívesen segítenek.

Üdvözlettel:

Autódoki