98-as B-Corsa kuplungja rángat

2008.08.21. 18:32

Reklamáljak a szerelőnél?

Kedves Autódoki!

Van egy 1998-as 1.0, 12 szelepes B corsám, amelyen egy szerelő pár hete kuplungtárcsát cserélt (a szerkezetet nem, mert szerinte felesleges). Mostanában délutánonként minden zöld lámpánál nagy gázzal kell indulnom, mert különben a kuplung felengedésekor az autó rángat, ráz, zakatol (mintha most tanulnék vezetni...). Ennél jobban már nem tudom csúsztatni sem.
Reggel (hűvösben) tökéletesen működik, délután hazafelé, melegben (persze csúcsforgalom, mi más) viszont rángat elindulásnál, amitől égnek áll a hajam. A többi sebességgel semmi gond.

Kaptam férfitanácsokat, amelyek közül a legtöbb a kuplungtárcsa minőségét kritizálja, mert - állítólag - ha olcsó, rossz minőségű a tárcsa, akkor a ferrodol a melegtől tapad, ezért indulok úgy délután minden lámpaváltásnál, mint egy mazsola.

Kérlek, segíts, hogy mit szabad és mit nem szabad elhinnem, illetve hogy egy kuplungtárcsa - újabb - cserével orvosolhatom-e a problémát, vagy készüljek nagyobb összeg kiadására. (A szerelőt pedig inkább felejtsem el, vagy reklamáljak nála?)

Köszönöm:

Györgyi

Kedves Györgyi!

Akkor adok én is egy férfitanácsot (jelentsen is ez bármit), mégpedig, hogy ismét meg kell nézetni a kuplungot, megtisztítani a nyomólapot, megvizsgálni a tárcsa felületét, mert majdnem biztos, hogy ott lesz a hiba. Sajnos az utángyártott alkatrészek nem mindig megfelelő minőségűek, ez is lehet egy probléma, ugyanis melegben a tárcsa is átveszi a lendkerék, nyomólap melegét és deformálódik, nem egyenletesen fekszik fel, ez is okozhat rángatást, továbbá az új tárcsának a melegtől a felületén keletkező felüvegesedés is.
Sajnos mindkettő olyan hiba vagy körülmény, amit csak akkor lehet látni, ha a tárcsa kint van. Ekkor egy tüzetesebb vizsgálat kiderítheti, esetleg egy finom csiszolás akár meg is oldhatja a problémát.

Lényeges a szerelő tudomására hozni, hogy azért szedetjük szét vele, mert ez a hiba, ha nem lesz jó, akkor a szerelés eredménytelen volt, és ennek megfelelően lesz a fizetés is...

Üdvözlettel:

Autódoki