Elektromos ablakemelő utólag

2008.12.17. 10:25

Kedves Autódoki!

Nekem van egy "fapados", 1999-es, 3 ajtós IV-es Golfom. Sajnos nincs benne elektromos ablak, de én szeretnék utólag szerelni bele, amennyiben nem túl költséges.

A kérdésem az lenne: érdemes-e bontott eredeti gyári anyagokból megpróbálkozni az utólagos beépítéssel, vagy nem? A neten találtam univerzális ablakemelő-készleteket viszonylag baráti áron, de én szeretném, ha gyári lenne a rendszer, abban jobban bízom. Az is érdekelne, hogy ez mekkora időráfordítással jár, mennyire bonyolult művelet.

Válaszát előre is köszönöm

Üdv:

Rob

Kedves Rob!

Megértem a gyárihoz való ragaszkodást, mind minőség, mind beilleszthetőség tekintetében. A gyári ablakemelő beilleszthető a kurblis helyére, azonban a teljes gyári (-jellegű) kialakításhoz sok egyéb dolgot is meg kell venni. Ilyenek a gyári kábelek és felszereltségtől függően az ajtómodul, amely túláram esetén lekapcsolja a motort, illetve az automata lefelé (esetleg felfelé) üzemet vezérli. Ezenfelül az ajtókárpit is más a kapcsolók miatt, aztán be kell kábelezni a biztosítékdobozig stb.

Ennek ellenpontjaként ott van az olasz utángyártott univerzális készlet, ahol a hajtókar helyére jön egy vakdugó, benne van a kábelköteg, biztosíték, valamint egyes modellek típusspecifikus (hasonló) kapcsolóval jönnek. Ezek beépítése sokkal egyszerűbb, és minőségük sem rossz, sok autóba működnek hibátlanul. Automata (egynyomásos) le és fel üzemet nem tudnak, de egy modullal ezek is távvezérelhetők.

Üdvözlettel:

Autódoki