Légzsák a 10 évesnél idősebb autóban

2008.12.22. 11:11

Kedves Autódoki!

’97-es 1,3-as Suzuki Swiftünk van, 2 légzsákkal. Azt olvastam egy autós magazinban, hogy általában a gyártók 10 év garanciát vállalnak a légzsákok működésére. Mi az esélye annak, hogy egy 11-12 éves autóban még hozza a rendszer az eredeti működési szintet? Lehet ezt valahogy ellenőrizni a "puding próbáján" kívül?

Üdvözlettel:

László

Kedves László!

A légzsák ellenőrzését és felülvizsgálatát a szakszervizre kell bízni. Nekik van arról információjuk, hogy egyes gyártók mit javasolnak 10 év felett, kell-e valamit cserélni, illetve mi a várható élettartama a rendszernek. A probléma az, hogy annak ellenére, hogy a diagnosztikai műszer nem jelez hibát (mert szakadás, elektromos zárlat nincs), a pirotechnikai működtető már nem biztos, hogy tudja azt, amit új korában még tudott, nem biztos, hogy megfelelő gyorsasággal fújja fel a légzsákot vagy feszíti meg az övet.

Van, aki légzsákmodulcserét javasol, van, aki csak egy működtetőegység-cserét 8-10-15 éves korban. Sajnos megbízható, a teljes rendszerre vonatkozó ellenőrzési módszer nincs.

Üdvözlettel:

Autódoki