Turbót szívódízelre?

2009.01.01. 13:10

Kedves Autódoki!

Érdeklődnék, hogy Renault 5 1.6 D-re van-e értelme és lehet-e turbót szerelni? Hogyan befolyásolná ez az amúgy 4-5 literes fogyasztást? Nem akarok versenyezni vagy büntetni a kocsit a lámpánál! Csak egy kis dinamizmusra vágyom a tatabányai lejtőn!

Köszi a választ!

Kedves Levélíró!

Sokszor felteszik ezt a kérdést, hogyan lehetne turbót tenni a szívódízelre... A dolog műszakilag megoldható természetesen, azonban nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. A motorok tervezésekor, a csapágyak és egyéb szerkezeti elemek méretezésekor hagynak a tervezők bizonyos biztonsági tartalékot (túlméretezik), de ez motorról motorra változó. Van, amelyik jobban bírja, van, amelyik kevésbé. Lehet, hogy a kis 1.6 D R5-ös nem nagyon bírná a többletterhelést.

Aztán ott van az anyagi oldal is: nemcsak egy másik kipufogócsonk és egy feltöltő kell, hanem módosítani kell az adagolón is, mert ugyebár több tüzelőanyag is kell a bejuttatott több levegőhöz... a végén oda jutunk, hogy minden tekintetben jobb lett volna eladni és venni egy kicsit erősebb modellt, ha erre vágyunk.

Üdvözlettel:

Autódoki