Hideg motor rendszertelenül jár

2009.01.02. 10:21

Kedves Autódoki!

Van egy 1996-os év végi Ford Escort 1.6 16v Zetec autóm. A problémám az, hogy mikor hidegen indítom az autót, akkor először fél percig tökéletesen jár a motor, viszont utána elkezd rendszertelenül járni (erős vibráció, gyenge gázreakció), ami kb. 2-3 percig tart, aztán ahogy elkezd melegedni, kisimul a járás. Minél hidegebb van, annál erősebb ez a tünet, nyáron szinte elenyésző.

Kérdésem, hogy vajon mi okozhatja ezt a problémát. A motorvezérlő rendszer valamelyik eleme? A légszűrő új, a légtömegmérő kitisztítva.

Köszönettel:

Tamás

Kedves Tamás!

A leírt tünetek alapján azt gondolom, hogy a hidegindító rendszer (melegítőjáratás) nem működik tökéletesen. Amikor a motor teljesen hideg, akkor megfelelően dúsít, de hamarabb szegényíti a keveréket, mintsem a motor teljesen bemelegedne. Aztán amikor bemelegszik, már rendesen üzemel.

Nyilván azokat a jeladókat kell először megnézni, amelyek a motorvezérlőt tájékoztatják a motor hőfokáról, elképzelhető, hogy valamelyik hőgomba nem működik megfelelően, esetleg kieső jelét a motorvezérlő egy átlagértékkel helyettesíti. Mindenképpen kell egy számítógépes diagnosztika a pontos hibameghatározáshoz.

Üdvözlettel:

Autódoki