Forralja a vizet a II-es Golf

2009.01.08. 12:08

Kedves Autódoki!

Golf II 1.3-as benzines autóm van, 1988-as. Menet közben szétment a fűtőradiátor, kicseréltem, de továbbra is forralja a vizet. Leszereltem a hengerfejet, semmi hibát nem találtam, majd tömítéscsere,termosztáttal vagy nélküle vízforralás továbbra is. Ezután a hengerfej felújítása következett, nyomáspróba jó, "nincs repedés", síkba lett köszörülve, új szelepek és szelepvezetők. Összeraktam, és csak úgy tolja kifelé a forró vizet a kiegyenlítőtartályból! Mi lehet a probléma?

Előre is köszönöm a választ:

Tiborc

Kedves Tiborc!

Ha feltételezzük, hogy az elvégzett munka rendben van, nem siklottak el semmi felett, a hengerfejtömítés jó minőségű, a síkolás megfelelő, a hengerfej lehúzási nyomatéka is az előírt, akkor azt kell eldönteni, hogy a víz forr-e, vagy csak a melegedés következtében beálló nyomásemelkedést nem tartja a kiegyenlítőtartály sapkája. Ez lehet egy lehetséges hiba, a sapka nem tartja az előírt 1,2-1,4 baros túlnyomást, hanem a vizet melegedéskor azonnal tolja kifelé.

Esetleg lehet egy olyan repedés a hengerfejen, amely csak üzemmeleg motornál nyílik meg, és a hengerfejes hideg nyomástesztje nem mutatta ki. Ez is egy valós hibalehetőség, én magam is jártam így már. A kiegyenlítőtartály víz feletti terének az indikátorfolyadékos CO tesztje ezt kimutatja.

Üdvözlettel:

Autódoki