Rezonál a motor

2009.01.08. 12:14

Kedves Autódoki!

2.5 TDI motorban (LT 35) a kardánban keresztek, valamint a tartócsapágyak is ki lettek cserélve, és azóta rebeg a kaszni, 80 fölött már nem hallom a hangomat.

Visszatettem a régi tartócsapágyakat, a keresztek maradtak, de így is rebeg, igaz, csak 50-60 között. Mi itt a teendő?

Köszönöm:

G.A.

Kedves G.A.!

Ha a "rebeg" kifejezés alatt rezonanciát ért, akkor először azt kell eldönteni, hogy a motorfordulattal vagy a haladási sebességgel arányos-e. Ha a haladási sebességgel, akkor valóban lehet a kardán, a remegés lehet sérüléstől, kiegyensúlyozatlanságtól vagy kopásból eredő szöghibából (forgási szögsebesség-változás).

A mechanikai sérülést meg kell vizsgálni, esetleg kiegyensúlyoztatni, a kopásból vagy rossz szerelésből származó keresztszöghibát pedig cserével lehet orvosolni. Ha a felfüggesztőcsapágy-cserével a remegés más sebességre tevődött át, akkor biztosra vehetjük, hogy a kardán remeg, az új, keményebb csapágy (gumiágy) jobban fogja, de mégis.

Ne zárjuk azonban azt sem ki, hogy a motor generálja a remegést, ekkor azonban a fordulattal arányos, és a terheléstől is függő. Ezt okozhatja pl. a lendkerék, de a tüzelőanyag-ellátó rendszer hibája is.

Üdvözlettel:

Autódoki