Rezonancia lendkerékhiba miatt?

2009.01.13. 12:58

Kedves Autódoki!

2003-as CDTi motoros Rover 75-ösöm van (motorkód: 204D2), és szerintem a motor rezonanciája sokkal jobban érezhető az utastérben, ill. a karosszérián, mint az előző – igaz, csak CDT motoros (M47-R ) – 75-ösömnél. Kb.150 ezer km lehet benne. A kettős tömegű lendkerék hibája okozhatja ezt, vagy a motortartó bakoknál keresgéljek? A lendkerék nem zajos, nem zörög leállításkor.

Üdvözlettel:

Károly

Kedves Károly!

A tapasztalat az, hogy a kettős tömegű lendkerék leállításkor és alapjáraton koppanva jelzi, hogy kezdenek a két tömeg közötti csillapítóelemek meggyengülni, de már fordulaton, pláne terhelésen nem jellemző, hogy remegne... illetve ha remeg, akkor már koppan is.

Én a befecskendező-rendszer körül keresném a hibát, a hengerenkénti dózisokat tesztműszerrel ki lehet mutatni, tárolt hibát is kereshetünk, lehet, hogy van. Furcsa rezgéseket tud produkálni a motor.

A bakok újra cserélése mérsékelheti ezeket, de nem ez az ok, csak az új, keményebb bakok jobban csillapítják a rezgést.

Ezt persze, kérem, vegye inkább tippnek, a rezgés frekvenciája, fordulattal, terheléssel esetleges arányossága egy helyszíni diagnosztikán sokat segítene. Enélkül csak egy tipp.

Üdvözlettel:

Autódoki