Bűzös füst jön a kipufogóból

2009.01.23. 10:56

Kedves Autódoki!

Egy olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy a tulajdonomban levő 1997-es, 1.8 16v benzines Peugeot 406-osomnak a kipufogógázából kiérezhető, hogy magas a CO-értéke. Még a nyáron egy szerelő ezt megjegyezte, de most, hogy megjöttek a hidegek, még jobban érezhető a probléma. Alapjáraton hideg motorral már-már Trabanthoz hasonló a füstje színe és szaga. A motor melegedésével a szín halványul, és a szag is enyhébb, de aggaszt a probléma, főleg, hogy hamarosan lejár a zöldkártyája.

Az autót tavaly augusztus elején vásároltam, sokat nem tudok az előéletéről. Fogyasztással nincs probléma, 7 l körül jár.

Ön szerint mi okozhatja ezt a "bűzt", és mi lehet rá a megoldás? Mit kéne cserélni benne, vagy mit kéne megbütykölni?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdv:

Jocó

Kedves Jocó!

Első körben azt kellene eldönteni, hogy mi okozza a füstöt. Ez gőz vagy pára, esetleg elégetlen szénhidrogén szúrós bűze, vagy az égéstérbe jutó olaj okozza?

Akárhogy is van, én elmennék egy zöldkártyaműhelybe, mérjenek gázemissziót, nézzék meg, mely komponensek magasak. Ebből következtetni lehet a motorban esetlegesen rosszul működő dolgokra: vajon a keverékképzés nem megfelelő egy szenzor hibájából, vagy pedig az olaj jut be az égéstérbe a szelepszáraknál vagy kopott gyűrűknél? Ezt egy tapasztalt szerelő egy 4 gázos füstgázelemzővel megmondja, és a javításra is ad ajánlatot.

Üdvözlettel:

Autódoki