’97-es Polo ketyeg

2009.02.16. 14:08

Kedves Autódoki!

Egy ’97-es évjáratú 1.0-s VW Polo boldog tulajdonosa vagyok immár 1 éve. A gépkocsi túl van 114 000 km-en, ebből eddig 10-et futott nálam.

Egy ideje fura jelenségre lettem figyelmes. Miután bemelegedett a motor, üresben alapjáraton fura, gyorsan ketyegő hang hallható. Teljesen szabályos, olyan, mintha egy óra ketyegése lenne felgyorsítva. A jelenség minden egyéb esetben (hideg motornál, sebességben stb.) nem tapasztalható. A hang tisztán hallható, de hangerejét halknak nevezném. Furcsa, hogy ha kinyomom a kuplungot, a hang azonnal megszűnik.

Egy, a témához kicsit értő ismerősöm szerint a hangjelenséget a váltó kapcsolóvilláinak lötyögése okozza, ami szerinte ilyen futásteljesítmény mellett normális (mellesleg szerintem is), és szerinte ettől a váltó még elmehet akár 100 000-et is. A jelenség nem zavaró, én mégis picit aggódom, mivel hozzám nőtt a kocsi, és jelenleg nem engedhetem meg magamnak a nagyobb javítást, de félek, ha nem teszek semmit, ebből akár még baja is lehet.

Mit tanácsol, esetleg mit ellenőriztessek, vagy van konkrét tippje, hogy mi a hiba és mivel orvosolható? Vagy az ismerősöm véleményére hagyatkozva hagyjam, úgyis "megy az még jó sokáig" minden beavatkozás nélkül?

A motorban és váltóban olajcsere röviddel ezelőtt megtörtént, egyéb hiba sem a motornál, sem a váltónál nem észlelhető.

Tanácsát nagyon köszönöm!

Tisztelettel:

Zsolesz

Kedves Zsolesz!

Az elmondás alapján, a hangot nem hallva én a váltó behajtótengelyének hangjára gondolnék (nyeles tengelynek is nevezik), illetve a kinyomócsapágy hangjára. Mindkét alkatrész viszonylag kevés kilométer után "megszólal", és sok ezer kilométerig állandó kísérője az üresbe tett váltónak, alapjáraton.

Nem szeretek tanácsot adni olyan hanggal kapcsoltban, amit nem hallok, de ha valóban ezek okozzák, akkor nem érdemes semmit tenni, mert szinte mindegyik csinálja 60-80 ezer km futásteljesítmény felett. Nincs jelentősége, de természetesen figyelni kell, ha erősödik, akkor valamit tenni kell, meg kell nézetni szakszervizben.

Üdvözlettel:

Autódoki