Milyen időközönként cseréljek vezérműszíjat?

2009.02.18. 16:05

Kedves Autódoki!

1998-as évjáratú Skoda Octavia SLX 1.8 20v autóm van. 6 évvel ezelőtt cseréltem az autóban vezérműszíjat és feszítőgörgőt. Azóta 60 000 km körül mentem az autóval. A kérdésem az lenne, hogy milyen időközönként kell vezérműszíjat cserélni. Vagy elég, ha eléri a megengedett futásteljesítményt az autó, az én esetemben a 180 000 megtett kilométert?

Előre is köszönöm válaszát.

Üdv:

Laci

Kedves Laci!

Mostanában sok rosszat hallani a vezérműszíjak minőségéről, elöregedéséről. Nem tudom, hogy ez a minőségük hanyatlásának az oka, vagy a nagyobb igénybevétel, a magasabb hő is közrejátszik, de egyre gyakrabban kerül elő az időkorlát is a szíjcsere esetében, tehát nem csak a futásteljesítmény.

Az öreg szíj megrepedezik, gyengül, merevvé válik, rugalmasságát veszti. Az is jellemző, hogy némely gyártó az új szíjra is ráírja, hogy két évig szabad csak forgalmazni a gyártástól számítva.

Én azt javaslom, hogy 6 évente mindenképpen cseréltessünk vezérműszíjat, még akkor is, ha a futásteljesítmény nem indokolná. Ilyen esetekben, ha még a futásteljesítményt nem értük el, a görgőket nem biztos, hogy cserélni kell, de a szíjnak nem árt.

Üdvözlettel:

Autódoki