C3-ban kigyulladt a motorvisszajelző

2009.02.23. 12:50

Kedves Autódoki!

Egy 2004-ben vásárolt (új) Citroën C3-as gépkocsit használok (1,3-as a motor). Elégedett is vagyok vele, meg nem is. Sokszor csinál furcsa dolgokat.

Ma reggel például munkába menet, az M3-es autópályán egyszer csak kigyulladt a műszerfalon a kis sárga motorjel, és a fordulatszám visszaesett, kb. 60-70-nel tudtam elgurulni a munkahelyemre (5-km-re volt). Ilyet soha nem csinált ezelőtt. Nem füstölt, nem folyt belőle semmi, nem adott ki furcsa hangot a motor. Ezelőtt sokszor tapasztaltam, hogy menet közben, amikor folyamatos sebességnél (80-90 km/h), a gázpedál folyamatos nyomása mellett mintha akadozott volna a motor (mintha nem kapott volna üzemanyagot,), de csak egy pillanatra, aztán semmi baja nem volt. Ezt nagyjából hetente-kéthetente egyszer észlelem).

Csak szeretnék tanácsot kérni, hogy mi lehet vele, gondolom, már fordultak hasonló problémával önhöz. Ez gyakori ennél a típusnál?

Üdv:

András

Kedves András!

Nem tudom megmondani a hibát, mert a motor piktogram több olyan hibát, működési rendellenességet jelez, amelyek meghatározása csak a motordiganosztikai berendezéssel (számítógépes kiolvasás) lehetséges. A korszerű autók esetében már előírás, hogy fedélzeti öndiagnosztikai berendezéssel kell ellátni, ami többek között a károsanyag-emissziót is felügyeli, rendellenesség esetén pedig jelet küld a vezetőnek, mint pl. ez a motorjel. Ilyenkor vizsgálatra a szakszervizt kell felkeresni. A hiba egészen apró elektromos problémától komolyabb egység meghibásodásáig bármi lehet, ez esetben reméljük, valami apróbb probléma miatt került a jármű vészprogramba.

Üdvözlettel:

Autódoki