Elengedés után is fog a fék

2009.03.18. 11:53

Kedves Autódoki!

Azért fordulok önhöz, mert van egy Volkswagen Passat (2001-es 1.9 PDTDI, 74 kW-os, kombi) autóm, amelynél azt a problémát tapasztalom, hogy a fék menet közben fékezés után még mindig fog, de nem annyira, hogy ne menjen az autó, hanem a fogyasztásmérő többet mutat a megszokottnál. Amikor viszont alányúlok a fékpedálnak lábbal, és felfelé húzom, megjavul. Ön szerint mi lehet a probléma? Ugyanis most cseréltem rajta: elöl féktárcsát fékbetéttel és gumi fékcsövet, hátul fékbetétet, és a féktárcsák is fel lettek szabályozva. A probléma már az alkatrészek cseréje előtt tapasztalható volt. Vajon a főfékhenger a bűnös? Ha igen, miből lehet megállapítani, hogy a főfékhenger rossz?

Válaszát előre is köszönöm:

Csaba

Kedves Csaba!

Abból, hogy a pedált visszahúzva a jelenség megszűnik, arra lehet következtetni, hogy a főfékhenger nem áll vissza, nem lesz a rendszer teljesen nyomásmentes.

Tesztjelleggel ki lehet próbálni, hogy megnyomva a féket, majd visszaengedve a pedált ki kell nyitni az egyik első nyereg légtelenítő csavarját, ha ekkor kispriccel a fékfolyadék, akkor szinte biztos, hogy a főfékhenger szorul. Ennek oka lehet koszosodás, dugulás, de egyéb, a működtető tengely szorulása is, esetleg a rásegítő hibája.

Mindenképpen nézesse meg egy szervizzel, mert a folyamatos fékműködés túlmelegedéshez és fékhibához vezethet.

Üdvözlettel:

Autódoki