Elromlott az üzemanyagszint-mérő?

2009.03.19. 15:38

Kedves Autódoki!

Egy olyan problémám akadt, amivel még nem találkoztam eddigi autóimban, vagy legalábbis nem manuális verzióban. Jelenleg egy Hyundai Pony szolgál alattam, és nemrég olyat produkált, ami miatt nem tudom eldönteni, az üzemanyagszint-mérő rendeltetésszerűen működik-e vagy sem.

A jelenség a következő:
Tankolok, lassan felkúszik. Ha papásan megyek, még feljebb kúszik. Ha odalépek neki, láthatóan millimétereket megy le, és képes felére lemenni. Ha elengedem és papásan megyek, pár perc múlva ismét visszamegy.

Láttam már ilyet egy korábbi Audimban, de ott digitálisan kiírta, hogy többet eszik, ha nyomom neki. Sajnos akkora a holtjátéka, hogy ma például még kicsivel negyed alatt volt a mutató, de aztán egy gyorsítás, hogy elérjem a lámpát, majd bekanyarodás egy utcába, és puff, leállt. Még nem állt le kocsi alattam, kicsit megijedtem. A legközelebbi kúton nem adtak flakonban üzemanyagot, azt mondák, vegyem meg 3500 forintért a saját márkájú kannát (Shell) és tankoljak abba. A következő kútnál (Lukoil) 900 Ft egy ugyanakkora, ugyanolyan kanna, de adtak flakonban, így nem volt rá szükség.

Az ilyen történeteket szeretném a jövőben elkerülni. Én arra tippelek, hogy valami áramlásmérő lehet benne, de szeretném egy szakértő véleményét is kikérni. Utal ez valami problémára? Érdemes javítani, vagy inkább szokjam meg?

Válaszát előre is köszönöm:

Marcell

Kedves Marcell!

Az elmondottak alapján azt gondolom, hogy a műszer hibásodott meg, hiszen motorfordulat-változásra, azaz feszültségingadozásra mutat többet-kevesebbet a szintjelző. Én első körben megméretném a feszültségszabályzót, nehogy a feszültség káros mértékben ingadozzon (izzók nem égtek ki mostanában?), de biztosra veszem, hogy a mérőműszerrel is van probléma. A műszer változó ellenállás alapján mér, de ha a referenciafeszültség vándorol, akkor a mutatott érték sem marad állandó. Én első nekifutásra erre tippelnék, a rendszerben semmilyen átfolyásmérő nincs, az Ön korábbi Audija sem átfolyásból számolt fogyasztást, hanem elektronikus kalkulációból.

Üdvözlettel:

Autódoki