Gondozásmentes akksi

2009.03.25. 18:31

Kedves Autódoki!

2006. 12. havi VW Polómban állítólag gondozásmentes akksi van. Ez mit jelent? Láttam rajta ezt az ún. „varázsszemet”, ha elszíneződik, akkor csere? Vagy lehet ezt is tölteni? Nem szívesen szerelgetném le a sarukat meg az összes többi vezetéket, nehogy az elektronika megbolonduljon! (Előző autómmal – Fabia – jártam már így.) Eddig garázsban állt a kocsi, de most már nincs, remélem, indulni fog a hidegekben is, 4-5 nap után is!

Köszönöm:

Gergő

Kedves Gergő!

A gondozásmentes vagy csökkentett gondozásigényű akkumulátor azt jelenti, hogy folyadékszintjét nem kell ellenőrizni, mert a rendszer zárt, nem fogy el belőle, nem kell utánatölteni. A töltöttségjelző ablak ha fekete vagy sötét, akkor feszültsége alacsony, töltést igényel, ha zöld, akkor megfelelő, ha fehér, akkor a feszültsége még megfelelő, de töltést igényel.

Amennyiben bizonytalan a töltés mikéntjével kapcsolatban, inkább bízza szerelőre, mert sajnos a korszerű autók elektromos rendszerét úgy is "meg lehet bolondítani", ha a sarukat az akkumulátoron tartva töltjük az azt. Én ezt nem javaslom.

Üdvözlettel:

Autódoki