Vectra, Volvo 440, Polo

2000.10.24. 10:38

Egy éves új típusú Vectrám van, 1.6-os. Kb. 25e km-t futott. A kocsit újonnan vettem és szeretném hosszú évekig használni, akár 10 évig is. Kérdésem, hogy elég-e a gyár által előírt 15e kilométerenkénti olajcsere, 30 ezrenként légszűrőcsere. Amerikai autós lapok szerint 5 ezrenként érdemes olajat cserélnie annak, aki jót akar kocsija motorjának. Nem ellenérdekeltek a gyárak abban, hogy sokáig üzemeljen egy autó?

Használok egy kb. 8 éves Volvo 440-est. Jelenleg 160 e. km van benne de a probléma már kb. 75 ezernél jelentkezett, nem veszélyes de bosszantó főleg azért mert eddig bárkinek (szerviz, futóműves) elmeséltem a válasz az volt, hogy ilyen márpedig nincs.
Szóval ha az autót egyedül vezetem vagy ha minden ülésen ülnek, semmi probléma, az egyenesfutás illetve a kormányközépállás tökéletes. Ha viszont az autóban 2-3 ülnek akkor más lesz a kép: az autó elkezd elhúzni. Ez főleg rossz minőségű úton jelentkezik, és más az elhúzás (kormányközépállás), ha csak melletem ülnek vagy mögöttem. Magyarul: ha mellettem, illetve a jobb hátsó ülésen ül valaki, a kormányközép balra áll az egyenestől, ha az autó bal oldala terhelt (tehát mögém ül valaki) akkor a kormány jobbra megy el, és a gödrökön áthaladva balra kell korrigálni. Az autón az elmúlt években sok minden ki lett cserélve (kormánymű, lengéscsillapítók stb.) de a kis elhúzás megmaradt (kb. 1-2 cm a kormányon).

A másik kérdésem is érdekes : az autóval nagy sebességgel haladva bizonyos sebesség felett remegés észlelhető. Nem a kormányon, mint egy centírozás hibás kerék esetén, hanem az egész autón érezhető (motorháztető, tükrök, ülések, műszerfal). Az észlelési sebesség függ az útfelület minőségétől (általában 140 felett) és nem marad abba, tehát nem egy sebességtartományhoz köthető, ráadásul téli illetve nyári gumival is tapasztalható. Az autón a futómű rendszeresen ellenőrizve van és a dolog ettől is független.

Hú! Ilyen tényleg nincs...
Elsősorban a motor és váltótartó bakokat kellene ellenőrizni. Generális problémának tűnik. Valószínűleg az összes problémát valamelyik elszakadt, kilágyult, vagy kiverődött, kikopott, elfáradt gumibak okozza.
Érdemes lenne tüzetesen átvizsgálni a hátsó futómű felfüggesztését is. Gyanítom, a két dolog közül valamelyik okozza a problémát.


Egy éves új típusú Vectrám van, 1.6-os. Kb. 25e km-t futott. A kocsit újonnan vettem és szeretném hosszú évekig használni, akár 10 évig is. Kérdésem, hogy elég-e a gyár által előírt 15e kilométerenkénti olajcsere, 30 ezrenként légszűrőcsere. Amerikai autós lapok szerint 5 ezrenként érdemes olajat cserélnie annak, aki jót akar kocsija motorjának. Nem ellenérdekeltek a gyárak abban, hogy sokáig üzemeljen egy autó?

Az európai tapasztalatokban is van rá példa, a német taxisoknál bevett szokás, hogy 5 ezert kilométerenként lecserélik az olajat. Olajszűrőt azonban csak minden második olajcserénél váltanak. A légszűrő cseréje nem igazán kilométerfüggő - időnként meg kell nézni, mikor telítődött; ha valaki poros utakon jár, lehet akár egy hónap is, ha hegyi levegőn, két év is.
Én 10 éve a saját autómon ezt a szisztémát (5 ezres csere) alkalmazom. A hajtóműben levő olajat (váltó, differenciálmű) évente egyszer érdemes cserélni. A friss olajról még soha nem derült ki olyan, hogy károsodást okozna a gépekben.


Egy 1986-os Volkswagen Polo-m van. A napokban lett a váltója felújítva (2 -es szikron csere), aztán az autót összerakták, de a karburátorhoz nem nyúltak, mégis jelentõsen leesett az alapjárat, és elég sûrûn le is áll a motor. A másik probléma az lett, hogy a kézifékvisszajelzõ LED nagyon halványan világít (nem úgy mint amikor be van húzva a kézifék). Az a sejtésem, hogy ez valamit visszajelez.

Mindenképpen elektromos probléma. Az alapjárati zavar lehet ettől független, pl. egy részleges alapjárati dugulás. De ne zárjuk ki a lehetőségét annak, hogy a váltó szerelésekor valami vezeték szétcsúszott/szétszakadt, egy hibás érintkezés folytán az alapjárati mágnes nem megfelelő feszültséget kap. Ez lehet akár a motor testkábel rossz visszakötése, rossz minőségű érintkezése, vagy egész egyszerűen elfelejtették a váltóra visszacsavarozni a motor testkábelt.
Vigye vissza, ahol javították, és mesélje el a hibát. Vagy vigye autóvillamossági szerelőhöz, pillanatok alatt meg fogja javítani.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket!

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.


A szerkesztőség tiszteletteljes kérése: a levelet egyszer-kétszer olvassa át, hogy ne ilyen állapotban érkezzen, mint elrettentő, de valós példánk:

Seat Ibiza '93 1.3i. Hosszabb zton, egyenletes sebessignil semmi problimat nem iszlelek. Varosi vezetiskor mikor a motor humirsiklete picit megemelkedik, az auts jarasa idunkint bizonytalanna valik, rangat, is rendszeresen leall. Ilyenkor 10-15 percig nem lehet beindmtani. Az vnindmts teker, de nincs szikra. Majd kis idu elteltivel ismit be lehet indmtani, egy kicsit menni vele, de megint leall mert ismit nincs szikra. A gyzjtaselosztsn livu elektronikus (hall) jelads jsl m{kvdik. Eddmg sehol sem tudtak segmteni. Segmtsiget, tanacsot kirek!