Téli olajcsere, Pierburg porlasztó, Vitara,

2000.10.27. 12:21

Van egy '92-es Vitarám, és a kormányműnél csöpög az olaj. Néhány szintén Vitara tulajdonos ismerősömnél ugyancsak előfordul ez a hiba. Ez tipikus jelenség a Vitaráknál?

Napi olvasója vagyok oldaluknak, nagyon tetszik, végre egy napi frissitésű auto-s site ! Egyetlen kérdésem lenne, a motorolajokkal kapcsolatban. Februárban érkezik teljesen új, Common rail rendszerű dízelautóm, ebbe szeretnék valami nagyon jó minőségű olajat tenni.

Amit néztem--> mobil-10w-40-es Turbodiesel, kimondottan turbóizel olaj. Teljesen szintetikus. ÉS mobil 1 az ajánlott olaj, az autómhoz (nem mintha számítana). Jó ez a teljesen szintetikus olaj hazánk időjárási viszonyaihoz? Vagy inkább valami részszintetikus olajat használjak majd? Évi 20.000 km futásteljesítményre, átlagos használatra.
A kocsim olajcsere-intervalluma 20000 km vagy, 2 év. Nekem tehát nem megoldás, hogy nyáron 10w-40-es, télen meg 15w-40-es. Cserélgetni fölöslegesen nem szeretném. Tehát használható-e ez vagy ilyen típusú olaj a kocsiba (mercedes c 220 cdi -ről lenne szó).
Mi történik, ha ilyen olajjal hidegebb országba megyek, pl síelni? Kocsonyás lesz?

Ha ilyen keveset megy, a 10 w 40-est javasolom, de mindenképpen olyan típust, amilyet a gyár ajánl, mert bármilyen motorikus probléma, mely kenetlenségre, olajozási problémára vezethető vissza, lehetőséget ad a szerviznek a garancia megtagadására, ha más olajjal üzemelteti az autót. A Kárpát utcai szervizben például nem is lehet kintről behozott olajjal szervizeltetni a garanciális gépkocsikat.
Ezek az olajok szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is megtartják folyási, kenési tulajdonságaikat.


A pierburg 1B karburátor (Golf II, Jetta II) vákumcsöveinek bekötése érdekelne többünket is. Saját autómnál sivító hang hallatszik a porlasztóból az egyik szabadon lógó vákumcső miatt, amelynek nem találom a helyét.

A gépkocsi motorháztetejének belső oldalán elhelyezett ún, vákuumtérkép matrica alapján kellene elvégezni. Amennyiben ez már nincs az autón, szakkönyvekből kell előnyálazni, mert nem egyforma a különböző területekre (skandináv, benelux, Svájc, Közép-Kelet-Európa) gyártott motorok bekötése. Ez függ a motorkódtól: a motorszám első két betűje. Bonyolult feladvány, ha egyszer eltévesztik, vagy hiányosan rakják össze. Csak helyes bekötéssel fog a motor minden fordulatszám-tartopmányban helyesen működni. Ha nem jött össze a szakkönyv megszerzése, azonos motorkódú márkatársakat kell kereseni, és lerajzolni az ő bekötésük sémáját.


Van egy '92-es Vitarám, és a kormányműnél csöpög az olaj. Néhány szintén Vitara tulajdonos ismerősömnél ugyancsak előfordul ez a hiba. Ez tipikus jelenség a Vitaráknál?
Válaszukat előre is köszönöm.

Igen. Hamarabb előjönnek ezek a hibák, ha az autóra szélesebb kerekek, gumik vannak felszerelve. Mindenképpen anyagi lehetőségekhez mérten fontosnak tartom a javítást, mert szélsőséges esetben a szervóolaj elvesztésével akár balesetet is okozhat. A szervóolaj bizonyos szint alá süllyedésekor egyik pillanatról a másikra nehézzé válik a kormányzás. Amennyiben a csöpögés nem erős, hosszabb-rövidebb ideig megoldás lehet ún. szervórendszer-tömítő adalék alkalmazása a kormányszervó-olajban. Ilyen adalékokat gyárt az STP, a WYNN'S, a Gold Eagle, azonban ha ettől megszűnik a szivárgás, akkor is fokozott ellenőrzést igényel a kormánymű olajszintje, a kormánymű csöpögése.
A Vitara kiváló terepjáró, de rendszeres és fokozott szervizelést igényel.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket!

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.