Civic, Vectra, meg a csomagtérajtó

2000.11.15. 11:27

Van egy 93-as 1.6-os Vectra csodám. Kettesben alacsony fordulaton nagyon rángat. Lehet valamit tenni vagy egyszerűen csak ilyen?

A problémám a következő: két hónapja vásároltam egy '92 Honda Civic-et 1,6 Vtech. Minden szempontból meg vagyok vele elégedve , egyetlen apró hibáját tapasztaltam: ha hirtelen (gyorsan) engedem fel a kuplungot, a sebváltó felöl finom zakatoló hang hallatszik. Ha kinyomom a kuplungot, akkor megszűnik, illetve ha lassan engedem fel akkor sem jelentkezik ( természetesen a sebváltó üres állásban van ). Az egyik szakvéleményben már szerepelt valakinél ez a hiba, és sejtem, hogy nyelestengely-csapágy gond, a kérdésem, lehet-e orvosolni, illetve kell-e foglalkozni vele ? Ugyanis egy szerelő azt mondta, nem érdemes vele foglalkozni, engem azért mégis zavar... Szeretem rendben tudni az autómat. A másik pici gond a következő: hidegen, ha lassan engedem fel a kuplungot, picit beremeg az autó. Ez melegedés után elmúlik.

A két probléma valószínűleg összefügg. Meleg motornál és meleg sebességváltónál engedje le a sebességváltóból az olajat, és töltse fel friss olajjal. Ennél többet nem tehet, illetve jelen állapotában nem érdemes tenni érte. A sebességváltó olajminősége fontos, ha van a gépkocsihoz szervizkönyv, abban megtalálja a minőségi előírást. Amennyiben nincs, javaslom a Castrol SMX szintetikus hajtóműolajat.


Van egy 93-as 1.6-os Vectra csodám. Kettesben alacsony fordulaton nagyon rángat. Lehet valamit tenni vagy egyszerűen csak ilyen? A választ előre is köszönöm.

Biztos hogy nem alapállásban ilyen az autó. A tervezésnél nem előírás, hogy kettesben alacsony fordulaton rángatnia kell.
Első lépésben a motor -illetve váltótartó gumibakokat kell megvizsgálni, nem repedezettek-e, vagy szakadtak.
Második lépésként a motor műszeres beállítását javaslom. A kettő közül az egyik megoldja a rángatás problémáját. Én a túlzottan nagy előgyújtásra tippelek.


Kedves Doktor úr!

Esetenként zörög a csomagtér ajtaja. Miért?
Van mód rá , hogy ezt a kellemetlen zörejt megszüntessem?
Válaszát türelmetlenül várom.

Van. Vegye le és dobja el. Amennyiben ez a megoldás túl radikális, kérjen meg egy karosszérialakatost, hogy a csomagtérajtó zárját illetve zárütközőit állítsa be. Megfelelő típusismeret nélkül ennél bővebbet sajnos nem tudok mondani.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket!

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.