Ha a csavarnak nincs sarka...

2009.10.19. 14:08 Módosítva: 2009.10.19. 14:08

Tisztelt Autódoktor!

Egyszerűnek tűnő kérdéssel fordulok Önhöz.
Mondeón szeretném a féktárcsát kicserélni - volt már Mondeóm, cseréltem is, egyszerű, mert a Mondeo könnyen szerelhető - de most a féknyerget tartó csavarnál elakadtam. A csavarnak nincsen sarka, a 15-ös kulcs egyszerűen nem fogja, nem tudom mit tegyek.
Ilyenkor a szerelők mit tesznek? Létezik valamilyen speciális célszerszám? Ha igen, akkor hol?

Vagy marad a kalapács-hidegvágó páros mint a Ladáknál régen?

Köszönettel: Árpád


Kedves Árpád !

Sajnos az ilyen makacs alkatrészek igen megnehezítik az otthon szerelő tulajdonosok életét. Ilyenkor mutatkozik meg, mennyivel könnyebb az élet a megfelelő szerszámok birtokában.

Ezek persze nem olcsóak, egy olyan speciális csavarkihajtó készlet, amelyre önnek jelenleg szüksége van, nem nagyon áll meg 15-20 000 forint alatt. Darabonként meg persze nem beszerezhető. Ezt még a kisebb műhelyek sem mindig szánják rá, maradnak az ön által is említett vágó és kalapács kombinációnál.

Talán nem kell mondanom, hogy ez nem a szakszerűség csúcsa, különösen nem a fék környékén. Természetesen a csavart is cserélni kell majd, megfelelő szilárdságúra.

Azt javaslom, jelen esetben mégis forduljon inkább szervizhez, és a kevesebb bosszúságot és buktatót eredményező munkákat végezze otthon.


Üdvözlettel:

Autódoktor