Ha csal az óra

2009.10.28. 11:16

Kedves Autódoktor!

Nemrég vásárolt '98-as "F"-es 1.4-es Astrám km órája furcsán sokat csal. GPS-es és kísérőautós tesztet is csináltunk, és mindig ugyanazt az eredményt kaptuk. 50 km/h-nál kb. 55-t, 90-es tempónál pedig közel 100 km/h-t mutat az óra. A gumik gyári méretűek, azaz 175/70R13-asok. Kérdésem az lenne, hogy típushiba ez (nem olvastam róla sehol), vagy netalán bütykölni való a műszerben? Előre is köszönöm válaszát

Üdv,
György

Kedves György!

Ezt a jelenséget nem nevezném típushibának, mert szinte minden gyártó minden típusánál csal valamennyit a sebességmérő.

A hatályos jogszabály (6/1990. KöHém rendelet) egyetlen előírást tartalmaz, eszerint a mutatott érték a valós sebességnél kisebb nem lehet. Nagyobb azonban igen, és ezzel a gyártók élnek is. Valószínűleg marketing-szempontok is közrejátszanak ebben, hiszen mi sem lehet jobb hírverés egy gyártónak, mint az "óra szerint" 170-nel teperő kisautó - még ha valójában a 150-et sem üti meg.

Nekem eddig minden autóm többet mutatott a valóságosnál, kisebb-nagyobb mértékben. Jól bevált megoldás, hogy egyenes úton, tartós tempóban haladva egyeztettem a GPS által mért értékekkel, és egyszerűen megjegyeztem az eltéréseket. Önnek is ezt javaslom, szerintem ezzel a hibával együtt lehet élni.

Üdvözlettel:

Autódoktor