Swiftet vennék

2009.10.29. 11:11

Jó napot!

Szeretnék valamikor a középtávoli jövőben egy autót venni. Takarékossági és anyagi okokból egy 1,3-as, 2000-2002 közötti Suzuki Swiftre gondoltam, 500 000 forintig. Köztudott, hogy ezeknek még 100 000 km-ig mér a km-órájuk...

Közszájon forog, hogy elnyűhetetlen autó...de mégis hány km-re érdemes megvenni egy ilyen évjáratú Swiftet? Vásárlás után milyen munkákat kell elvégeztetni rajta? Valószínűleg kereskedőtől veszem majd, mennyire megbízhatóak az autó ott feltüntetett tulajdonságai?

válaszukat előre is köszönöm!

Marci
Kedves Marci!

Saját, privát véleményem, hogy a régi Swiftek az ideális választást testesítik meg minden olyan esetben, ha az autóvásárlás szempontjai közül a presztízs és az extraszolgáltatások 0%, a használhatóság és megbízhatóság 100% súlyozással esnek latba.

Az elnyűhetetlenség egy mítosz, természetesen ezeket az autókat is tönkre lehet tenni. Találkoztam már nem is eggyel magam is, de azok mindegyike igazi falábú és nem törődöm sofőr alatt vált rémálommá.

A típus elterjedtsége okán önnek lehetősége lesz elkerülni az ilyen autókat, hiszen ha a legkisebb jel is arra utal, hogy a kiszemelt autó előélete hányatott volt, továbbléphet. Még aznap fog találni ugyanilyen felszereltségű, színű Swiftet, mondjuk hatot.

Komoly, igazi típushibája nincs, talán a korai évjáratoknál akadt itt-ott rozsdásodás, de az ön által preferált évjáratokban már csak a szakszerűtlen javítások nyomán bukkanhat fel ilyesmi.

Az átlagos, nagyjából karbantartott és kíméletesen hajtott Swift motorja kényelmesen megfutja a 350-400 000 kilométert, és akkor is csak egy kisebb kozmetikai kezelést igényel. Nagyon mellényúlni egyébként sem lehet, néhány extrém esettől eltekintve az alkatrészek meglepően olcsón bevásárolhatóak. Szintén a típus elterjedtségének köszönhetően a szervizekben, szerelőkben is dúskálni fog, így megtalálhatja a már éppen  megfizethető, de még szakszerűen dolgozó szerelőt is az esetleges javításokra.

Remélem, megtalálja a Swiftjét, és a majdan lefutott néhány tízezer kilométer után is hasonlóan gondolkodunk majd ezekről az autókról.

Üdvözlettel:

Autódoktor