Javaslatom: hajtsa meg!

2010.04.07. 10:49

Tisztelt Autódoki!

Skoda Fabia 1.4 16v típ. kocsimmal az a problémám, hogy a kipufogógáz-érzékelő lámpa kb. negyedévente kigyullad. Már szerelővel megnézettem, most legutóbb ki is mértük a lambdaszondát, és a mérések alapján szerinte későn reagál. Az is lehet a hiba oka, hogy szerinte sokat megyek rövid távon az autóval. Azt mondta, próbáljam meg egy kicsit meghajtani, hogy kiégjen, kikormolódjon a rendszer és talán megszűnik a probléma. Ha mégis újra kigyullad, akkor viszont cserélni kellene a szondát. Ami nem olcsó, révén, hogy szabályzó szondáról van szó (kb. 55.000 ezer). Tény, hogy az autó 4 éves 30 000 ezer km-rel és szinte csak városban használom, ritkán, kb. havonta megyek egy hosszabb útra, az is max. 100 km, de nincs hajtva. Ön szerint tényleg jót tenne, esetleg megszüntetné ezt a problémáját a kocsinak, ha néha meghajtanám? Arra is gondoltam, hogy esetleg ha kivenném a szondát és megtisztítanám, akkor talán kiderülhetne, tényleg az-e a baja, hogy csak elkoszolódott. Válaszát előre is köszönöm!

Attila

Kedves Attila!

Bizony, a lambdaszonda adhat extrém, nem megfelelő értékeket amiatt, hogy elkormolódik - ez pedig bekövezkezhet a gyakori hidegüzem miatt. Hasonlót javaslok hát, mint az ön szerelője, hajtsa meg kicsit az autót!

Ha ez nem megoldás, valószínűleg a kézi tisztítás sem lesz az, egyébként is nehezen kivitelezhető.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.