Mutatóssá tenném az Astrámat

2010.05.06. 13:20

Van egy 2004-es gyártmányú Opel Astrám, azt szeretném megjelenésében megváltoztatni. Szeretnék egy mutatós sportdobot felszerelni, egy légterelő szárnyat, illetve egy karosszériakiegészítőt (első-hátsó lökhárító, illetve oldalszegélyt) felszerelni. Nekem mindössze annyi kérdésem lenne, mi az, amit fölszerelhetek engedély nélkül, illetve mihez kell engedély, valamint melyik jogszabályban tudok több információhoz jutni, mondjuk a sportdob felszerelésével, használatával, illetve a többi kiegészítővel kapcsolatban.

Kedves Érdeklődő!

A 6/1990 KöHÉM-rendelet foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Azt kell mondjam tömören, a jogszabály szó szerinti értelmezésében a felsoroltak mindegyike engedélyköteles, minősítésköteles. Elvileg bármelyikük előzetes engedélyeztetés nélküli felszerelése esetén mind vizsgán, mind pedig közúti ellenőrzés során forgalomból történő kivonást jelenthet.

A sportdob a környezetvédelmi értékek módosulása miatt (beleértve a zajszennyezést), a légterelő szárny és a módosított lökhárítók, küszöbszoknyák pedig az autó fizikai méreteinek megváltoztatása miatt problémás.

A gyakorlat persze más, a fentiek megítélése általában szubjektív, még a hatóságok részéről is.

Üdvözlettel:
Autódoktor