2010.05.15. 08:26

Tisztelt Autódoktor!

2003-as Ford Mondeo MKIII 1.8 92 kW-os autómban használnék E85-öt 50%-os arányban, esetleg LPG-sre alakítanám az autómat.

Az iránt érdeklődnék, hogy az E85 kémialiag vagy egyéb módon árt-e az autónak. A Ford márkaszerviz szerint még a gyárilag felkészített autókat is gyakran kell ellenőrizni, mert az E85 gyorsan korrodál és mar, főleg műanyagot, gumit és alumíniumot.

Alternatívaként az LPGl-re való átalakításon is gondolkodom, de ott meg állítólag a túlzott hőtermeléssel van a gond: megéghetnek a szelepek.

A válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
Lajos

Kedves Lajos!

Úgy tűnik, az etanolos üzemről lassan bebizonyosodik, hogy kisebb-nagyobb kompromisszumokkal szinte minden autóban használható. A tapasztalatok szerint nem korrodálja az alkatrészeket, nem eszi meg a tömítéseket. Ezzel együtt nincs általánosan használható, kiforrott technológia minden típusra, amellyel 100% etanollal problémamentesen üzemeltethető. Amenyiben erre adja a fejét, javaslom valamely etanol-elektronika használatát, folyamatos finomhangolással.

Az LPG jóval komolyabb hagyományokra tekinthet vissza. A jelek szerint, bár nagyobb befektetés, hamarabb megtérül, különösen nagyobb átlagos futásteljesítmény mellett. A gázüzem káros hatásairól sokat lehet olvasni, hallani, ám valójában az ilyen jellegű meghibásodások igen sok futott kilométer után jelentkeznek, és javításuk még mindig nem éri el a gázüzemmel megtakarított összeget.

Én személy szerint a gázüzemre voksolok, még az ezzel járó kényelmetlenségekkel együtt is.

Üdvözlettel:
Autódoktor