Cseréljem a hatéves vezérműszíjat?

2010.07.14. 14:10

Tisztelt Autódoktor!

2003-as, 1,2-es, benzines, 16 szelepes, 45 000 km-t futott (biztos, hogy ennyit, első tulajdonos vagyok) G Astrám vezérműszíjának cseréjét ajánlotta a szerelőm. Kérdésem, hogy valóban öregszik-e annyit az idő múltával a vezérműszíj, hogy így tényleg javasolt-e a csere?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

A hétéves vezérműszíj bizony elég öreg, a legtöbb gyártó ilyenkor már előírja a cserét. A szíj anyaga ugyanis nem csupán a munkában fárad meg, hanem az állásban is.

A pontos szervizintervallumot, beleértve a futásteljesítmény és az eltelt idő szerinti előírást is, a szervizkönyv ide vonatkozó része tudná megmondani, ám gyanítom, az ön könyvében az ön autójára vonatkoztatva nem fog ilyet találni.

Ez a motor ugyanis láncos vezérlést kapott, így egyetlen árva vezérműszíj-cafatka sincs benne. Így aztán mosolyogjon derűsen a szerelőre, és teljes magabiztossággal utasítsa vissza a vezérműszíj cseréjét!

Megjegyzem, a szerelő nem feltétlen rosszhiszeműen javasolta a szíjcserét, számtalan szíjas motor létezik ugyanis az Astra G-ben, amelyeknél ilyen idősen erősen javasolt a csere.

Üdvözlettel:
Autódoktor