2010.07.14. 14:07

Tisztelt Autódoktor!

Az autóm tompított világításával a vásárlás óta nem voltam kibékülve, ugyanis szerintem nagyon gyenge. A szervizben javasolták, hogy szereltessek be xenonszettet. Ezt megtettem, majd 2 hete egy KPM-ellenőrzéskor közölték, hogy ez szabályellenes. Sajnos csak most néztem utána, és úgy tűnik, hogy igazuk van! Kérdésem valójában az, hogy milyen izzót vegyek, amely azért többet tud, mint az, amellyel forgalomba helyezték az autót.

Válaszát előre is köszönöm: Endike9!

Kedves Érdeklődő!

Sajnos az utólagosan beépített xenonszett valóban nem legális megoldás, bármilyen csábító is.

Ha a tompítottal elégedetlen, nem sok mindent tudok javasolni. Az európai előírások elég szigorúak, szinte minden autóban úgy érzi az ember, hogy valami nincs rendben a világítással.

Első körben azt javaslom, ellenőriztesse a fényszórók beállítását, illetve azt, nincs-e letekerve a magasságszabályzó. Ha ezek rendben vannak, vizsgálja meg, nem poros-e a foncsor, nem sérültek-e meg az üvegek.

Egy gyors multiméteres méréssel vizsgálják meg a fényszórókhoz érkező feszültséget is, a kontakthibák komoly fényerőcsökkenést eredményeznek – bár, ha ez egy Corolla, akkor ez a hiba nem túl valószínű.

Ha minden rendben, és még mindig elégedetlen, kísérletezhet neves gyártók növelt fényerejű izzóival, ám csodát ne várjon. A +25%, +30%, +60%-os fénykibocsátással reklámozott izzók használatakor az emberi szem közel sem fog ekkora javulást észlelni.

Attól viszont óva intem, hogy 100/80-as, 130/100-as izzókat használjon, ezek nagyon gyorsan tönkretehetik a lámpákat, a kapcsolókat, vezetékeket.

Üdvözlettel:
Autódoktor