Beragadó fék egy Taunusban

2010.07.20. 14:26

Tisztelt Autódoktor!

Még egyszer megkérdezem, hátha most átmegy. Tudom, régi autó, így csak elvi kérdésem lenne. Egy Ford Taunusnál jött elő a következő hibajelenség (kétkörös, vákuumos rásegítő nélküli, elöl tárcsás, hátul dobos fékrendszer): a hátsó kerékfékek a fékpedál üzemi lenyomása, majd elengedése után befognak. A főfékhenger fenékszelepe lenne a hibás, mivel úgy tűnik, hogy nyomás alatt tartja a hátsó kört és nem engedi vissza a fékolajtartályba az olajat. Az első kör hiba nélkül működik. Mi lehet a baj? Cseréljek komplett főfékhengert, vagy csak felújítókészlet kell bele? (Nem egyszerű szerezni, de van cucc hozzá.)

Köszönöm a választ.

Kedves Érdeklődő!

A fenékszelep meghibásodása is okozhat ilyen hibát, ám sokszor a helyzet ennél egyszerűbb: a fékpedál holtjátékát ellenőrizze először, elképzelhető, hogy nem ereszti vissza teljesen a dugattyút.

Ha mégis a főfékhenger a ludas, a javítókészletet csak gyors, ideiglenes megoldásként javaslom, vagy ha a főfékhenger kompletten már nem beszerezhető, esetleg extrém drága. Ezek az utólagos karmantyúk ugyanis a tapasztalatok szerint nem túl hosszú életűek.

Üdvözlettel:
Autódoktor