54 lóerős Fabiám 180-nal megy. Lehetséges?

2010.07.22. 15:26 Módosítva: 2010.08.11. 14:41

2005-ös, 54 lóerős Fabiám van, a végsebessége könyv szerint 155 körül alakul, gyári gumikkal. Nekem eggyel nagyobb felnire (15) van felrakva 195/45-ös gumi. Így a végsebessége 180 körül jár mérésem alapján. Lehet hogy nagyobb teljesítménnyel rendelkezik? Mi lehet ennek az oka?

Előre is köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

Ha eltekintünk attól az egyébként nem teljesen valószínűtlen esettől, hogy az ön autójának összeszerelésekor a motoros kolléga véletlen rossz polcra nyúlt, akkor feltételeznünk kell, hogy az ön mérésénél hibázott valami.

Ez az 54LE-s, 1.2 motor szinte teljesen biztosan nem megy 180 km/h-t.

Az eltérés adódhat a sebességmérő pontatlanságából - ez az érvényben lévő műszaki előírások szerint max. 10%-ot tévedhet, de kizárólag felfelé. Ezt a gyártók - véletlen, vagy szándékosan - ki is szokták használni, hiszen milyen boldog ügyfél az, aki azt látja, hogy az autó többet nyújt, mint amire számított. Bár saját tapasztalataim szerint nagyobb sebességnél a tévedés több is lehet, mint 10%, azért az ön autójánál ezt ne feltételezzük.

A nem gyári gumiméret is torzít a mért sebességen, kicsit több, mint három százalékot. 155*1,1*1,03 - ez máris 175 km/h.

Ha mégis teljesen biztos abban, hogy a mérés korrekt és pontos volt, és nem is egy komolyabb lejtő aljában mérte ezt a sebességet, érdemes körbekérdezni a családban, barátok között, nem kapott-e ajándékba valakitől titokban egy alapos csiptuningot...

Üdvözlettel:
Autódoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.