Felnipucolás maradandó eredménnyel

2010.08.22. 08:57

Kedves doktor!

Pókhálós BBS alufelni van az autómon, nagyon tetszik, de macerás a tisztogatása. Az első kerekekre ugyanis mosás után rövid idővel kiül a fékpor. Szeretem tisztán tartani, de nagyon időigényes kézzel lepucolni a szürkés lerakódást, ami néha fekete, alig lekaparható rücskökkel súlyosbodik. Van, hogy rámegy egy fél délután. Ha lenne valamilyen vegyszer, ami megkönnyíti a fékpor eltávolítását, hogy ne kelljen fogkefével szöszmötölni, sok időt spórolhatnék meg. Tud ajánlani ilyet?

Köszönettel: Andris

Kedves Andris!

A felni tisztítás mindig macerás dolog, főleg, ha nincs hely ahova az ember keze be tud férni. Ilyen esetben használjuk a párunk, illetve a gyermekünk kezét:)
Sajnos a fékpor viszonylag apró elemi részekből áll, ezért a szabad szemmel nem látható, de egyébként meglehetősen porózus felni felületébe nagyon könnyen beeszi magát. Ráadásul meleg időben ez nagyjából 2 nap alatt bele is sül a felni felületébe.

Tisztítás: kis ecsettel alaposan dolgozzuk be a résekbe a tisztító szerünket, majd bő vízzel öblítsük le. Sajnos meleg időben 2 naponta ismétlendő az eljárás. Viszont minél sűrűbben végezzük el eme feladatot, annál kisebb az esély arra, hogy a fékpor "rákössön" a felnire.

Tisztítószerek közül a legújabban megjelent környezetbarát szereket ajánlom, mivel a hagyományos savas vagy lúgos szerek – még ha bizonyos esetekben hatékonyabbak is – rendkívüli módon károsítják a környezetet vagy akár az egészségünket pl. a szer gőzeinek belélegzésekor.

Javaslat: Manapság már van lehetőség a megelőzésre is. A szélvédők és a karosszériák esetében már bevált megoldás a nano-bevonat. Ezt természetesen a felnire is fel lehet kenni. Előnye, hogy lényegesen lassabban koszolódik a felület, és nem elfelejtendő az sem, hogy a tisztítás lényegében sima vízzel is megoldható a felületkezelés után.
Sajnos ez sem örökéletű megoldás, de 3-6 hónapig lényegesen egyszerűbbé teszi a felni tisztogatást.

Üdv:

EzWash