2010.08.28. 12:21

Tisztelt Autódoktor!

2001-es Toyota Avensis (D4D motoros 110 LE) boldog tulajdonosa lehetek. Már több embertől hallottam, hogy a kettős tömegű lendkerék meghibásodása típushiba ennél az autónál. Elkezdtem hallani hidegen furcsa kattogást, valamint időnként be is ráz az autó 1-es vagy 2-es fokozatnál, mikor engedem fel a kuplungot, illetve leállításnál is lehet hallani egy kattogó hangot. Nálam is kezd elromlani? Váltóolajcserével nem lehet még orvosolni (mert melegen nem szoktam ilyesmit észlelni), illetve ha lehet, akkor milyen váltóolajat javasol bele? Válaszát előre is köszönöm, és türelemmel várom.

Kedves Érdeklődő!

A kettőstömegű lendkerék meghibásodásának legjellegzetesebb jele a leállításkor, majd később az indításkor is hallható erős koppanás. Ha ezt észleli, és emellett a rázkódás is jelentkezik, majdnem biztosan a lendkerék halálozott el.

Javítani csak cserével lehet, a váltóolajnak ehhez sajnos nincs köze. Beszerzése nem lesz olcsó, az utángyártott listaára nagyjából 250 000 Ft, bár a neten keresgélve ebből is találhat akciós, olcsóbb darabot. A munkadíj, mivel a cseréhez a motort és a váltót szét kell választani, szintén nem lesz kevés. Ettől függetlenlü azt javaslom, sokáig ne halogassa, mert az autót így használni közel sem egészséges.

Üdvözlettel:
Autódoktor