Nem eszi az olajat, sem a vízet, mégis füstől

2010.09.22. 09:47

Kedves Autodoki!

Az alany egy Opel Astra 1.7 TDS 97'-es (isuzu). Utóbbi egy évben párszor előfordult hogy erőtlenné vált a gép és olyankor szürkés fehéres füstölése is volt, aztán ez hol előjött hol nem.

Utóbbi időben egyre többször. Olajat nem eszi, hűtővizet nem eszi, motor nem melegszik, mindig pöccre indul -20 fokban is. Gonoltam kicserélem a gázolajszűrőt. Meglepetésemre csak a szűrő alján volt gázolaj úgy 3cm-nyi. Új szűrőt feltöltöttem felcsavartam, 10 perc járatás után megint le, és megint csak az alján van gázolaj. Mérgemben kicseréltem a gázolajcsöveket átlátszóra (szűrő-motor, motor visszafolyó) Hát érdekes látvány fogadott. A szűrő-motor csőben folyamatosan buborékok mennek be az adagolóba, a túlfolyón pedik majdnem habos gázolaj jön ki. A kérdés, hogy ennek így kell működnie?

Köszi előre is.

Ákos.

Kedves Ákos!

Némi levegő előfordul a csövekben, de ennyi azért túlzás. Valószínűleg a szűrőnél, vagy az odavezető csöveknél valami tömítetlenég van. Alapos kutatást igényel, de megtalálható a probléma. Mielőbb álljon aknára, jobb esetben egy csápos emelőre, és böngéssze végig a nyomóoldalt.

A csöveket pedig, ha a hiba megvan, mielőbb cserélje vissza "rendes" gumicsövekre, ezek az átlátszó csövek ugyanis hamar megkeményednek és repedezni kezdenek, az pedig komoly veszélyforrás.

Üdvözlettel:
Autódoktor