Mivel tüntessem el a kutyakarmolásokat?

2010.10.11. 15:02

Kedves Pucevadoki!

Kutyám legújabb hobbija, hogy az ezüstmetál autómon fényezi a karmait. A fényezés meg is bánta, autómosás után is látszik, és körömmel érződik, hogy fel is van sérülve.

Mit ajánl mit csináljak. Ha szerek szükségesek, kérem konkrét márkát és nevet írjon, ha megteheti. Óvakodok az olcsó, semmire nem jó szerektől.

Segítségét köszönöm.

Bálint

Kedves Bálint!

Szerintem el kéne adni a kutyát. Ha ez nem megy, akkor a meglévő karcokra gyógyír a polírozás. Nem ajánlom azokat a termékeket, amit TV-ben reklámoznak és csodát ígérnek, láttam már ilyen technológiákkal javított autót, melyet nekünk kellett kipolírozni. A mély karcok eltüntetése, illetve annak lehetősége nagymértékben függ az autó típusától és korától is, valamint hogy vizes vagy olajos bázisú az autó fénye. Jelen esetünkben az ezüstmetál fény jó lehetőségeket nyújt a javításra. Otthoni körülmények között kicsit nehézkes és költséges dolog egy ilyen munkának nekivágni, de ha megvan az affinitás és a kellő idő, akkor nincs gond. 
1) Egy excenter csiszolóval, valamint 3000-es csiszolókoronggal (márkát sajnos nem írhatok) bevizezett felületen, közepes fordulatszámon kicsit durvábbá varázsoljuk a felületet.
2) Teljesen szárazra törlés után polírozógéppel és kemény koronggal alacsony fordulatszámon (600-800 fordulat/perc), valamint durva polírozó szerrel dolgozunk tovább a felületen. Pár perc elteltével emelhetjük a fordulatszámot. Ha menet közben az polírozó szer elfogy, akkor pótoljuk. Ne emeljük a fordulatszámot 1400 fölé.
3) Teljesen szárazra törlés után, amit célszerű egy mikroszálas törlőkendővel csinálni, folytathatjuk a polírozást közepes keménységű koronggal egy finomabb polírozó szerrel, vagy úgynevezett simítóval, melyet ezres fordulatszámon kezdünk, és lassan növeljük 1400-ig.
4) Ha a karcok még mindig nem jöttek ki, akkor a kettes és hármas lépést kell megismételni.

5) Célszerű végül egy kemény wax réteget is felvinni, amit lehet akár kézzel is. Körkörös mozdulatokkal, vagy a polírozógép segítségével és puha koronggal egyenletesen eloszlatjuk az anyagot, beledolgozzuk alaposan, majd egy mikroszálas törlőkendővel szintén körkörös mozdulatokkal „visszaszedjük” azt.

Természetesen polírozó szerekből igen nagy a választék kis hazánkban. Van olyan ahol a nálunk alkalmazott négy lépés helyett – a szer miatt – öt, vagy akár hat lépésben kell polírozni, mert a hologram-eltávolításra külön szert kell vásárolni.

Felhívom arra a figyelmét, hogy a fentiekben leírt módszerhez elengedhetetlenek a jó minőségű gépek, illetve vegyszerek. Sajnos a gépek vonatkozásában ez akár több tízezer forint, a vegyszerek vonatkozásában pedig 8-9 ezer forintos nagyságrenddel kell számolni. Ezeket, valamint a szaktudás hiányát figyelembe véve – és ezt kérem, ne vegye részemről lenézésnek – inkább azt ajánlanám, hogy a polírozás tekintetében keressen fel egy szakembert, aki 20-25 ezer forint körüli összegért eltünteti a házi kedvenc okozta károkat.

Üdvözlettel:
EZWash