Hogyan csökkentsem a Jettám fogyasztását?

2010.10.29. 10:19

Tisztelt Autodoktor!

Egy ezerszer feltett kérdéssel fordulnék Önhöz, mert ahány embert kérdezek, annyi különféle választ kapok. Szóval egy 2006-os évjáratú, 1.6-os benzines Jetta-m van. Egy a problémám, rengeteget fogyaszt(viszonyítás kérdése, de én a 10 litert városban sokallom). Nem vezetek őrült mód, 2000 környékén váltok, nem hajtok gyorsan. A kérdésem az lenne mit érdemes tenni, hogy ez a szám lentebb menjen. Hallottam chiptuningról, ami egyesek szerint majdnem 1 litert, más szerint 1-2 decit csökkent a fogyasztáson. Eszembe jutott az is, hogy beépíteni egy TDI motort, de ez meg is maradt halott ötlet szintjén, mert igen költséges. Az autó eladása, mint egyéb lehetőség szóba sem jöhet, hála a csillagos eget verő svájci franknak, ugyanis 4 év után több a hitel rajta, mint amennyibe újonnan került:) Én arra gondolok, hogy ez a motor kevés ehhez az autóhoz, innen a magas fogyasztás. Esetleg lenne valami ötlete vagy tanácsa?

Üdvözlettel:
Gábor

Kedves Gábor!

Sokat nem tehet. A chiptuning nem fogja érdemben csökkenteni a fogyasztást, a svájci frank árfolyama és a benzin ára pedig előreláthatóan nem fog draszitkusan zuhanni.

Két dologban léphet:
- a vezetési stílus alapos felülvizsgálata - nehéz belátni és átlátni, hol hibázik az ember még sok év és rengeteg kilométer után is, de bizony, mindenki talál ilyet, aki komolyan keresi
- LPG-átalakítás - nem olcsó műtét, de ha évi 20.000 km felett autózik, akkor abszolút elfogadható alternatíva. Jelenleg a gáz ára 190 Ft körül van, ennél olcsóbban dízelautóval sem járna.

Üdvözlettel:
Autódoktor