Nyomtávszélesítőt Alfára

2010.10.31. 13:34

Tisztelt autódoktor!

Ez a nyomtávszélesítő tényleg jó 146os alfára? ez

4x100as, viszont a 146os tudtommal 4x98as, belefér a 2mm eltérés? Valamint igényel utánállítást a felhelyezés után vagy nem? És ha jó, felszerelésnél mire kell figyelni? Vagy csak simán leveszem a kereket és felcsavarozom? Jöhet priviben is válasz, nem kell kitenni, előre is köszönöm!

üdv.: Bálint

Kedves Bálint!

Nem jó.

A 4x98-as osztókörre 4x100-as nyomtávszélesítőt, felnit felrakni kendácsolás, veszélyes és tilos.

Mondjuk a nyomtávszélesítő önmagában is elég barkács-megoldás, 26 mm szélességben pedig oly mértékben eltolja egymáshoz képest a kerék és a csapágy középvonalát, amelyből komoly meghibásodások eredhetnek.

Arra most nem térnék ki külön, hogy az ilyen beavatkozás engedélyköteles, még véltelen se próbáljon meg (korrekt) vizsgára begurulni nyomtávszélesítővel, és persze kerülje az NKH mobil ellenőrzőautóit is.

Ha mégis talál majd megfelelő méretű nyomtávszélesítőt, akkor keressen hozzá rögtön hosszabb csavarokat is, mert a gyáriakkal nem fogja tudni feltenni. Ha sikeresen feltette, jöhet a futóműállítás, bár nem lesz könnyű olyan műhelyt találni, ami a gyári méretekhez képest eltolt geometriához precízen be fogja tudni lőni.

Üdvözlettel:
Autódoktor