Valamelyik golyóscsapágy rögzítőgyűrűje eltört

2010.11.18. 11:29

Kedves Doki!

Nekem egy Marutim 800 van.A gond az hogy a golyós csapágy rögzítő gyűrűje eltört vagy leesett.Most pár napja lett cserélve kompletten az egész.Pontosan nem tudom még mert a szerelő nem szedte szét de azt mondta hogy szerezzek egyet mert ez egyszer használatos dolog.

Kérdésem:
1,Tényleg egyszer használatos ha csak leesett?
2,Lehet -e venni külön?
3,Ez sima seeger gyűrű vagy valami speckó gyűrű?
4, Lehet-e ilyen állapotban vontatni?(Kattog az egész bal eleje ha gurul, vontatáskor nem sérülhet ott valami?)

Válaszát előre is köszönöm!

Éva

Kedves Éva!

Nem tiszta teljesen, mire is gondol.

Golyóscsapágy sok helyen van az autóban, többek között a bal első futómű kerékcsapágya is ilyen. Ott azonban a csapágyakat nem rögzíti semmilyen gyűrű. Van ugyan a két csapágy között egy távtartó, ez azonban emlékeim szerint nem roppantógyűrű, tehát nem is egyszer használatos.

Tartok attól, hogy ez inkább a féltengelycsukló zégergyűrűje lehet - itt azonban nincs golyóscsapágy, bár vannak golyók a csuklóban.

Ennek a biztosítógyűrűnek a hiánya gond, igazából vontatni sem nagyon illik, mert ha szétugrik a féltengely, csúnya nagy kalimpálást rendez. Sajnos nem egy sima zégergyűrűről van szó, de nem is afféle komplikált valami. Ezzel együtt nem tartom valószínűnek, hogy hipp-hopp be tud ilyet szerezni egy autósboltban, vagy csavarboltban.

Ha soraiból jól veszem ki, nemrégen cserélték a csuklót (?). Ha ez így van, a hiba pedig ezzel a gyűrűvel van, akkor bizony ez garanciális probléma. Ha a hanyag, felületes munkavégzés eredménye, akkor nyilvánvalóan a szerelőnek kell ezt megoldania, természetesen a szállítással együtt, lehetőleg tréleren. Ha a hiba az alkatrészben van, és azt a szerelő intézte, ugyanez a helyzet. Ezt úgy hívják, felelősség, jótállás. Az új gyűrű beszerzése - akár komplett csuklóval együtt - pedig legyen a szerelő gondja.

Bárhogy is legyen, nem javaslom, hogy vontassák az autót - bár ismét megjegyzem, nem teljesen tiszta, mit is fed ez a golyóscsapágy kifejezés.

Üdvözlettel:
Autódoktor