Egy-két hétig dob nélkül

2011.01.21. 16:51

Tiszteletem.

2 napja ment át az autóm műszaki miatt. Komplett fékeket kellett hozzá cserélnem. Előző hónapokban a fél motorom cserélve volt, s a karosszériám is lakatoltatva. 1.1 es citroen saxó. Kb 160 ezret költöttem a kis jószágra az elmúlt 3 hónapban. Nagyon szeretem de tegnap a kipufogóm is leszakadt. A dob előtt 4 centivel elrozsdásodott a cső, és kettétört. Kicsit elkeseredtem az említett kiadások s a friss vizsga után nem számítottam ilyesmire. Mivel kiapadt a tárcám, mi történhet ha a dob nélkül használom az autót 1-2 hétig? A jelenlegi dobom javíttassam, de gondoltam még sport dobra is, 10-15 ért . Kell valami engedély a sport dobra? Rendőr beleköthet ha magamnak teszem fel? Mármint az autómnak :)

Szíves válaszát előre is köszönöm.
Tamás

Kedves Tamás!

Nem állítom, hogy az ilyen hiba észrevehetetlen, de elképzelhető, hogy a vizsgán elsiklottak felette.

Nem javaslom, hogy sokáig így járjon az autóval. A motornak nem lesz gondja ettől, de a szomszédok nem fogják szeretni... Emellett az önmagában lógó középső cső - bár ezen az autón külön fel van függesztve - elég rendesen belenghet, rossz esetben tovább tördelve a maradék rendszert.

A sportdob elméletileg műbizonylatra kötelezett, ami magában hordozza azt is, hogy szakműhelynek kell felszerelnie - de azt gondolom, ezt soha senki nem fogja ellenőrizni. Ettől függetlenül, ha nincs ebben gyakorlata, nem javaslom az otthoni felszerelést, mert a hátsó dob kúpos csatlakozásával és a megfelelő helyzet belövésével rendesen meg fog dolgozni.

Mellesleg a hangon kívül nem is nagyon látom értelmét a sportdobnak - sem erősebb, sem takarékosabb nem lesz az autó. Hangja meg ugye most is van...

Üdvözlettel:
Autódoktor