Akkutöltés sarulevétel nélkül

2011.01.28. 11:41

Tiszteletem Autódoki,

érdeklődni szeretnék hogy lehet-e úgy csatlakoztatni az akkumulátortöltőt az akkuhoz anélkül, hogy levenném a sarukat, vagy ha a sarukat leveszem és úgy töltöm fel az akkumulátort, nem vezet-e valami meghibásodáshoz? Ford Mondeo Trend 1,8-as benzines, gyártási éve 2000.

Üdvözlettel

Pál Kalocsáról

Kedves Pál!

Nem tudok egyértelmű választ adni.

Az akkutöltők nem igazi egyenárammal működnek, hanem egyfajta egyirányúsított, kisimított váltóárammal. A töltők gyártói a legtöbb esetben nem javasolják, hogy a készüléket az autó elektromos rendszerére kössük - bár a feszültségimpulzusok többségét az akkumulátor felveszi. Egy esetleges meghibásodás esetén azonban egy mai autóban olyan nagyságrendű kárt lehet okozni egyetlen feszültségcsúccsal, hogy az ember ezerszer is meggondolja, érdemes-e kockáztatni.

Ezzel együtt én magam is töltöttem már - alaposan kipróbált, jól bevált, jól szabályozott töltővel - autóban lévő, bekötött akkut, és eddig nem volt problémám. Más autóján azonban nem szívesen próbálnám ki.

Üdvözlettel:
Autódoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.