Többet fogyaszt, mint az elöző tulajnál

2011.01.31. 11:47

Tisztelt Doktor Úr!

1997-es 1.8 Rn Renault Lagunám van 90LE. A fogyasztása 10 liter télen nyáron. Télen inkább 11! Az előző tulajnál állítása szerint 7-8 nál nem volt több. Mi a reális? Mi lehet a baj?

Tisztelettel:
Barna

Kedves Barna!

Először is javaslok egy korrekt fogyasztásmérést. Álljon be egy kútra, tankolja az autót első kattanásig! Nullázza le a napi számlálót, és autózzon el 50 kilométert olyan szakaszon, ahol nincs extrém nagy forgalom, de van benne városias szakasz, országút, esetleg autópálya is. Fontos, hogy csak a szükséges mértékben használja a fűtést, a hátsó szélvédő párátlanítóját, ne ködlámpázzon, ne húzza le az ablakot, és relatíve nyugodtan kezelje a gázpedált.

Aztán forduljon vissza, és fussa le az újabb 50 kilométert a kútig úgy, hogy a lehető legpontosabban 100km-nél álljon be ugyanahoz a kútfejhez. Tankoljon első kattanásig, és a tankolt literek száma alapjám már tudja is a 100 km-re vetített átlagos fogyasztását.

Ez tekinthető nagyjából hivatalos fogyasztásmérésnek.

Most, hogy van egy többé-kevésbé pontos számunk, döntse el, ez mennyire tekinthető megfelelőnek.

Ha sokallja, először is vegye górcső alá a vezetési stílusát. Ne szégyelljen segítséget kérni, ha egy tapasztalt vezetőnek mondható barátját maga mellé ülteti, ő sokkal hamarabb észreveszi az ön szükségesnél határozottabb pedálkezelését, az indokolatlan vissza- vagy felváltásokat, de a bekapcsolva felejtett klímát is.

Ha mindezeken túljutott, úgy érzi, minden rendben, és még mindig elégedetlen a mért fogyasztással, jöhet a műszaki oldala.

Ellenőrizze le, hogy tiszta-e a levegőszűrő, volt-e cserélve időben a gyertya, egyenletes és elég alacsony-e az alapjárat. Próbálja ki, hogy fékezés nélkül könnyen gurul-e az autó, nem csúszik-e a kuplung. Nézze meg a csomagtartót, nem hordoz-e magával indokolatlanul sokszor tíz kilós tárgyakat, amik csak "bennmaradtak", ellenőrizze a guminyomást!

Ha ez is mind rendben, és még mindig magas a mért érték, joggal panaszkodik a fogyasztásra, és itt, csak itt léphet be egy alapos diagnosztika.

Remélem, tudtam segíteni.

Üdvözlettel:
Autódoktor