Mekkora inndítókábel kell nekem?

2011.02.14. 11:34

Kedves Autó Doki!

Két kérdésem van.

1.) 1.8 tdci ford focus-hoz szeretnék indítókábelt vásárolni. A Baumaxos (120A, 600Ft) kábel elegendő ehhez az autóhoz (akksi: 74Ah)? Vagy valami komolyabb áteresztő képességű kábelre van szükségem? 300A, 400A esetleg 500A vagy több?

2.) Másik kérdésem a kézikönyvek úgy írják, hogy 1. a piros kábelt a + pólusokra, majd a feketét a kisegítő autó negatív pólusára végül a fekete másik végét a bajba jutott autóhoz kell csatlakoztatni minél messzebb az akksi negatív pólusától. Miért van benne "majdnem minden" kézikönyvben ez utóbbi? Még soha nem láttam senkit, aki így csatlakoztatta volna a bajba jutott autóhoz a fekete kábelt.

köszönöm
Gábor

Kedves Gábor!

A 120A-s kábel nagyon kevés lesz. Az – kis költői túlzással – Simsonhoz való, esetleg kétütemű Trabanthoz, ráadásul vontatókötélnek is gyenge. Olyan 400A körül már érdemes elgondolkodni.

A második kérdés érdekes, én még nem találkoztam ilyen javaslattal - bár bevallom, ritkán olvasom a kézikönyvek ide vonatkozó részét. Talán az lehet mögötte, hogy a két csipesz minél távolabb legyen egymástól – testpontot pedig könnyebb találni az akkutól távol, mint pozitívot.

Mellesleg valamiért én is így szoktam indítani, de annak inkább az az oka, hogy egy motorkiemelő fülre, vagy egy (fém) szívócsonkra, kipufogócsonkra egész egyszerűen könnyebb felcsattintani a csipeszt, mint a sarura.

A bikázással kapcsolatban fontos lehet még, hogy – különösen nagyobb kapacitású akkunál – sokat lendíthet az indítási kísérlet sikerén, ha a segítő autó motorja jár, esetleg valaki 1500-2000 körül tartja a fordulatot, és a mentett autó indítása előtt így töltenek némi szuflát a halott akkuba.

Üdvözlettel:
Autódoktor