Kopog a Suzukim futóműve

2011.02.16. 12:16

Üdvözlöm

Egy Suzuki Ignisem van 1.3 GC, 2005-ös évjáratú,113e km, első tulaj. A következő a poblémám: kb. 3 hete a jobb első futómű felől kopogó hangot kezdtem hallani. Inkább a torony felől jött a hang, felülről. Felnyitott motorháztetővel, ha az autó orrát lefelé nyomogattam, a kopogó hang jelentkezik, majd ha a kezemet a toronyszilentre teszem, érzem is a klattyogást. Vettem toronyszilentet, kicseréltettem, a kis görgős csapágyat is de a jelenség továbba is fennáll.

Jelen voltam a szerelésnél, minden rendben zajlott. A szerelő megnézte az összes futóműalkatrészt, azt mondta, nem lóg semmi. Nem tudta, mi lehet, azt gyanította, hogy lóg a lengéscsillapító szára. Mások azt mondják, hogy az csak nagyon rossz állapotú lengéscsillapítóknál lehet.

Elképzelhető ez vajon, mert továbbra is érezni a klattyogást, de ha a kerék fölött benyúlva fogom a lengéscsillapítót, ott már nem érzem. Elmentem egy lengéscsillapító-mérésre, minden érték rendben van. (Rendesen csinálták, guminyomás, stb. minden rendben volt). A jelenség nagyon zavaró, mert egyfolytában kopog, de azt tanácsolták, amíg jó a lengéscsillapitó, ne cseréljem ki, hanem hallgassak zenét.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel
Ferdinánd

Kedves Ferdinánd!

Valóban, lehet a lengéscsillapító is, ám ha a toronycsapágynál kizárólag a lapos kis tűgörgős csapágyat és a gumiágyat cserélték, ott is lehet gond.

A toronycsapággyal együtt ugyanis ezeknél az autóknál - és a Wagon-R-nél is - illik cserélni a kis bakelitperselyt is, amely a helyén vezeti a lengéscsillapítót.

Ha a gátló maga egyébként nem kopog, akkor ezzel meg fog szűnni a jelenség.

Üdvözlettel:
Autódoktor