Ha állandóan használom a klímát, tovább tart?

2011.03.11. 16:39

Tisztelt Doki!

Legyen kedves felvilágosítani: ha nem a fogyasztást nézem, hanem a klímám össz-élettartalmát, akkor Ön szerint egy folyamatosan használt klíma úgy 300 000 km alatt tönkremehet,elkophat? Azért használom folyamatosan, mert nem szeretem ha párásodik az autó, meg ha kapcsolgatom bebüdösödik, inkább menjen non-stop, a 0,2 dl/100 km nem érdekel! Azt hallottam hogy ha nem jár, akkor a kenés hiánya vagy időszakossága miatt károsodik, ezért kapcsolja be mindenki egy kicsit még télen is, nem csak akkor amikor hűteni akar. Mikor kopik el jobban, megy előbb tönkre, ha folyamatosan megy, vagy ha kapcsolgatják? Várom bőséges válaszát! Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Bőséges választ nem tudok adni, nem tudok olyan tesztről, amely tudományos alapon megközelítve vizsgálta volna a kérdést, sok azonos gyártmányú autó klímaberendezését vizsgálva.

Az biztos, hogy az idősebb autóknál a "télen-nem-használatra" visszavezethető hibákról tud a szakma, de ez korántsem jelenti, hogy a folyamatos, rendszeres működtetés bármiféle biztosítékot jelentene a hosszú élettartamra - már csak a kopás miatt sem.

300 000 kilométer alatt egyébként BÁRMI tönkremehet és elkophat, beleértve a klímaberendezést (de főleg a kompresszort) is.

Apropó, a mai (10 évnél fiatalabb) autókban a téli csendespihenő már ismeretlen a klímaberendezésnek, hiszen szinte minden gyártónál az első szélvédő párátlanításakor automatikusan bekapcsolódik.

Üdvözlettel:
Autódoktor