2011.07.11. 13:41

Kedves Autódoktor!

Egy 97'-es VW Polo - AEX-es alvázszám - tulajdonosa vagyok. Az utóbbi egy évben vettem észre, hogy az autó menet közben, főleg amikor lenyomom a kuplungot és üresbe rakom, egyszerűen leáll. Nem történik semmi különös sem, egyszerűen csak nem jár többet a motor. Utána rendesen indul és megy tovább. Kezdetben azt hittem a hideg miatt van, de itt a meleg, a jelenség pedig nem szűnt meg. Rendszeresen szervizelt autó, olaj mindig időben cserélve. Köszönöm előre is szíves válaszát!

Beny

Kedves Beny!

Motorszám (illetve motorkód) lesz az AEX.

Ezekre a motorokra jellemző, hogy az alapjáratot is jelentősen befolyásoló fojtószelep-állító motor nem teszi megfelelően a dolgát. Ez egy szerelt egység, házilag nem bontható, nem javítható.

Gyakran segít a tisztítás, ezt feltétlen érdemes megpróbálni. Féktisztító, makacsabb szennyeződések ellen karburátor-tisztító spray megfelelő erre a célra.

Ha a tisztítás után sem javul a helyzet, a csere marad. Gyári alkatrészként ez igen vaskos tétel, ám neves gyártótól származó utángyártott is kapható, az egy fokkal pénztárcakímélőbb megoldás.

Mellékesen jegyzem meg, hogy az elektromos hálózat hibája is okozhat ilyesmit. Testelési gond, kontakt-problémák - bár ezek kevésbé jellemzőek erre a típusra.

Üdvözlettel:

Autódoktor