Lehúznak az Octavia lambdaszondájával?

2011.08.15. 14:23

Tisztelt Autódoktor!

Skoda Octavia II. 2005-ös autóm van, 50000 km van benne, motorkódja:BCA. 2010. július 9.-én megjelent egy hibaüzenet a kijelzőn, miszerint motorelektronikai meghibásodás van. Elmentünk egy autóteszelőhöz, aki a fedélzeti számítógépre csatlakozva megállapította, hogy a lambdaszonda fűtő áramköre meghibásodott. Elmondta, hogy nem feltétlenül lambdaszonda hibáról van szó, lehet érintkezési hiba is. Ezután kiütötte a hibakódot. Másnap vidékre mentünk, kb. 100 km megtétele után, újból megjelent a hibakód. Ma 2010.július 12.én, felkerestük, a szerelőt, de sajnos egész héten szabadságon van. Ezután elmentünk néhány szerelőhöz, mindegyikük azzal kezdte, hogy "lambdaszondacsere". Én nem vagyok benne biztos, hogy az kell, mert a motor teljesítményén, fogyasztásán, semmilyen hibát nem vettem észre.(régebben olvastam is, hogy nem biztos a csere,l ehet csak érintkezési hiba) Az utoljára felkeresett autóvillamossági szerelő is lambdaszonda cserét javasolt. Felhívtam a Skoda boltot, s kérdezték, el ső vagy hátsó lambdaszonda kell? Felhívtam a szerelőt, aki azt mondta, hogy az Octaviaban csak egy van a katalizátor előtt. Én is utána néztem, kettő van. Ezek után nem tudom mit tegyek, mert félek, hogy "le akarnak húzni". Minden szerelő úgy vállalná a cserét, hogy otthagyom az autót, tehát nem tudom, hogy valóban kicserélték-e vagy nem?!Tanácsát kérem, hogy mit tegyek.

Köszönettel:
Újpesti

Kedves Újpesti!

A BCA motorkódú Octaviában két lambdaszonda van, ez teljesen biztos. Egy a katalizátor előtt, egy pedig mögötte. Az első OEM-cikkszáma 047 906 262, a hátsóé 036 906 262P.

A szondák fűtőkörét feltétlen érdemes ellenőrizni a csere előtt. Nem ördöngősség, multiméterrel mérhető a belső ellenállás és a fűtés vezetékeinek feszültsége is. Ezt jó esetben a szerelő is megteszi, mielőtt cserél.

Ha egy szerelőhöz úgy esik be, hogy kéri a szonda cseréjét, mert valaki már megállapította a hibát, a szerelő csak arra fog garanciát vállalni, hogy a szondát cserélte. Ha nem szűnik a hiba, ön joggal gyanakszik majd, a szerelő pedig joggal védekezik azzal, hogy amit ön kért, azt elvégezte. Ha a hiba eredeti oka nem maga a szonda volt, sosem jutnak majd közös álláspontra, és nagyon sokáig fogják egymást Sidney.

Azt javaslom tehát, hogy a diagnosztikát és a javítást egy szerelőnél vigye végig, így lesz alapja az esetleges későbbi reklamációknak.

Üdvözlettel:
Autódoktor