15 év múlva is lesz alkatrész?

2011.09.15. 15:13

Kedves Autódoktor!

Harmadik gyerekünket várjuk, így egy családi autó vásárlását tervezzük.A 4-5 éves Fiat Multipla mellett sok érv szól. Kivéve az, hogy megszűnik hamarosan a gyártása. Mivel az autót még legalább 10-15 évig szeretnénk használni, ezért az a kérdésem, hogy meddig lehet még alkatrészt kapni az autóhoz ilyen esetben? Ha az alkatrészgyártás is leáll, akkor hogyan lehet az autót javítani? Megnöveli-e az alkatrészek árát, hogy már nem gyártják az autót?

Van-e más javaslata min. 6 személyes autóra? Válaszát előre is köszönöm:
Csilla

Kedves Csilla!

10-15 év egy autó alkatrész-ellátását tekintve nem túl hosszú idő. A mai napig kapható alkatrész rengeteg 20-30 éves típushoz.

A piacról élő kereskedők és gyártók persze azt gyártják és árulják, amelyre kereslet is van. Ebből kifolyólag a gyakori modellek nyilvánvaló előnyt élveznek a ritkábbakkal szemben. Sajnos a Multipla vitathatatlanul kevéssé elismert típus, így várhatóan azok az alkatrészek, amelyek más típushoz nem passzolnak (karosszériaelemek, lámpák), nehezebben lesznek beszerezhetőek.

Mellesleg a gyárak, ha jól tudom, 8 évig kötelezettek a cserealkatrészek szállítására. Más kérdés, hogy egy gyártó megszűnése esetén ezt nehéz érvényesíteni - a Trabant, Wartburg, Tico, Tata tulajdonosok sokat tudnak erről mesélni. Persze a Fiatot ez egyelőre valószínűleg nem érinti majd...

Üdvözlettel:
Autódoktor