Csak a Suzuki hátramenetével van baj?

2011.10.05. 11:49

Tisztelt Autódoktor!

Kérdésem egy Suzuki Ignisszel kapcsolatos. A kuplunggal és a váltóval komoly harcot kell vívni néha, de hozzá lehet szokni, viszont a hátramenet néha nagyon zavaros. Lenyomom a kuplungot, hátramenetbe teszem, de nem veszi be. Ekkor kuplung fel, aztán megint vissza és ekkor akkorát reccsen a sebességváltó hogy már azt gondolja az ember, hogy darabokra hullott a váltó. Viszont a többi sebességnél nincs recsegés, azokat szépen veszi. Ez tipikus a Suzuki váltóknál vagy valami baj van a váltómmal? Válaszodat köszönöm.

Üdv. Ferenc

Kedves Ferenc!

A nehezen kapcsolható hátramenet nem csak a Suzukiknál, de más típusoknál is gyakran előfordul, hiszen - kevés kivételtől eltekintve - ez nem szinkronizált.

Ilyenkor két megoldás segíthet:
- Tegye egyesbe, majd hátramenetbe a kuplung felengedése nélkül
- Húzza a hátramenet felé a kart finoman, de határozottan, és közben egész óvatosan kezdje el felengedni a kuplungot - ilyenkor a váltó kissé megmozdul, és könnyebben kapcsolható a fokozat.

Ha ezek a módszerek sem segítenek, ellenőrizzék a kuplung holtjátékát, és ha lehet, állítsanak a kuplungbovdenen. Ha ez már nem segít, valószínűleg megérett az autó egy kuplungcserére.

Üdvözlettel:
Autódoktor